Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska guldpriset går mot kursrekord

Torbjörn Iwarson, som längre haft koll på guldpriset, är inte övertygad om att de ökade opinionssiffrorna för Donald Trump är hela förklaringen till det ökande intresset för guldet.Foto: Shutterstock
Rusningen mot guld handlar inte bara om skräcken för Donald Trump. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅN

Guldpriset närmar sig kursrekord i Sverige.

Och i kulisserna anas rusning.

Men det handlar inte bara om en Trump–effekt. Rysskräcken pekas ut som en större orsak till svenskarnas intresse för att köpa guld.

– Tidsandan gynnar guldpriset säger Torbjörn Iwarson, råvaruexpert och portföljförvaltare hos Skandia.

Guld är alltid den pålitliga hårdvalutan när det är oro i världen. Och nu tycks de glimrande tackorna åter bli det säkra kortet för många.

Det svenska guldpriset klättrar och närmar sig det kursrekord som gällde 2011.

Den senaste veckan har det tydligt pekat uppåt.

– I dollartermer är det inte på toppnivå ännu, men i svenska kronor är det snart där. Svenska kronan har tappat i värde, anger Torbjörn Iwarson, råvaruexpert och portföljförvaltare hos Skandia som en delförklaring till att priset stiger i Sverige.

Dyrare att köpa guld med kronor

Det kostar helt enkelt mer när man kommer med svenska pengar för att köpa guld.

Men Trumpeffekten ligger och lurar lite i smyg.

– Med Donald Trump som president ökar en mängd olika risker i världen och det skulle vara positivt för guld då investerare kan tänkas vilja ha lite mer säkra tillgångar i portföljen. Guld är en klassisk sådan tillgång så grundscenariot är att om Donald Trump vinner så ska guldpriset stiga, sa Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken i slutet av september.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din ekonomi av valet

 

Men Martin Jansson sa också att man redan sett en viss effekt av Donald Trumps framfart i opinionsundersökningarna i guldpriset under den senaste tiden. Han trodde dock inte att en seger för Donald Trump kommer att resultera i en lika kraftig reaktion som vid brexit-omröstningen i Storbritannien i juni.

Flera faktorer påverkar guldpriset

Torbjörn Iwarson, som längre haft koll på guldpriset, är inte övertygad om att de ökade opinionssiffrorna för Donald Trump är hela förklaringen till det ökande intresset för guldet.

– Den har säkert lite med osäkerheten kring valet i USA. Men jag tror det är lite för förenklat att säga att Trump ”orsakar” uppgång i guldpriset. Trumpkampanjen gynnas av geopolitisk osäkerhet och rädsla. Om rädsla ökar, så ökar vinden i seglen för Trump, samtidigt som samma ”rädslefaktor” också påverkar guldpriset.

– Franklin D Roosevelt tror jag det var, sade ”Vi har ingenting att frukta, utom fruktan själv”. Det kan man knappast föreställa sig att någon presidentkandidat skulle säga i dag. I dag är det mer Flugan–filmens ”Var rädd. Var riktigt rädd''. Tidsandan gynnar guldpriset, säger Torbjörn Iwarson.

"De har slagit rekord i guldförsäljning"

Svenskar med kapital började redan tidigare i år köpa på sig guld i det tysta. Och då gällde det inte om en eventuell fruktan för utgången av amerikanska valet.

Nej, det handlade om Putin och rysskräcken.

Torbjörn Iwarson har haft kontakt med ett av de större företagen som säljer och köper guld i Sverige.

– De har slagit rekord i guldförsäljning till privatpersoner. Redan i slutet av augusti hade de passerat hela förre årets volym. Folk rusar efter guld för investering. Kunderna är inte sådana som du och jag utan det är sådana som har kanske 100 miljoner i finansiella tillgångar som tycker att de också ska säkra med lite guld.

Priset på guld sedan den 25 oktober. Grafik: Infront

Flera skäl till plötsliga ruschen

Varför denna plötsliga rusch? Företaget, som är ledande i branschen hade ''lyssnat av '' kunderna.

Tre skäl redovisade till suget efter guld:

• Rädslan för Ryssland och vad Vladimir Putin kan tänkas hitta på i vårt närområde.

• Utvecklingen i Turkiet.

• Trump.

Rapporteringen i tv, radio och tidningar kan ge en start effekt på guldpriset. Torbjörn Iwarson har också hur tittat på rapporteringen kontra guldpriset.

– Det mesta som kommer ut från Ryssland är alltså sådant som överlag får folk att köpa guld, säger han.

"Guldet är som en valuta"

Och rubrikerna har gällt ryska aggressiva flygningar i Östersjön, risken för rysk invasion av Gotland och allmän militär rysk upptrappning i Östersjön.

Det är en riktig Putin-effekt med rädsla och osäkerhet som slagit igenom hos folk och fått människor med kapital att köpa guld som säkerhet.

– Guldet är ju som en valuta, säger Torbjörn Iwarson.

Men samma tydlighet gäller inte presidentvalet i USA.

– Trump verkar alltså inte oroa svenskar och guldmarknaden lika mycket som Ryssland oroar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!