Grisuppfödare kommer möta en högre efterfrågan på kött, enligt LRF och KCF. Foto: Emil Langvad / TT NYHETSBYRÅNGrisuppfödare kommer möta en högre efterfrågan på kött, enligt LRF och KCF. Foto: Emil Langvad / TT NYHETSBYRÅN
Grisuppfödare kommer möta en högre efterfrågan på kött, enligt LRF och KCF. Foto: Emil Langvad / TT NYHETSBYRÅN
Export av griskött till Kina är inget hot för julskinkan. Foto: Robin Haldert / TT NYHETSBYRÅNExport av griskött till Kina är inget hot för julskinkan. Foto: Robin Haldert / TT NYHETSBYRÅN
Export av griskött till Kina är inget hot för julskinkan. Foto: Robin Haldert / TT NYHETSBYRÅN

Svenska grisar till Kina – ska rädda julskinkan

Publicerad

Sverige ska börja exportera griskött till Kina.

Bland annat knorrar, öron och benbitar.

Något som ska säkra framtiden för svenska grisbönder – och julskinkan.

– Med möjligheten att exportera till Kina säkrar vi förekomsten av svensk julskinka, säger Magnus Därth på Kött- och charkföretagen.

I livsmedelsstrategin slår regeringen fast att Sverige ska öka sin livsmedelsproduktion. Något som i sin tur kräver ökad export av livsmedel.

Och nu ska Sverige ge sig in på världens snabbaste växande marknad:

Kina.

Där är 65 procent av den totalt köttkonsumtionen kött från gris.

Kineser intresserade av griskött

– Förutom att de äter väldigt mycket griskött har de en matkultur där de värderar upp delar på grisen som vi inte är så intresserade av i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen (KCF).

 

Magnus Därth på Kött- och charkföretagen.Foto: KCF

 

Det handlar bland annat om grissida, som kineserna betalar nästan lika mycket för som för filé. De använder också överblivna benbitar till att göra buljong, enligt KCF.

– Och de använder svans och öron på ett helt annat sätt än vad vi gör, säger Magnus Därth.

 

LÄS MER: Undersökning: Centern har mest matig politik 

 

Han fortsätter:

–  Men vi exporterar inte bara det vi inte vill äta. Kina har också världens snabbaste växande medelklass som vill ha mer högkvalitativa premieprodukter.

Sverige ska förhandla om export till Kina

Kina har nu ett färdigt utkast som ett första steg i att godkänna import av griskött från Sverige. Det innebär att den svenska regeringen nu kan inleda förhandlingarna om ett exportavtal.

I Sverige föds 2,6 miljoner grisar upp varje år. Det är en relativt liten marknad, och kan jämföras med grannlandet Danmark som föder upp 17 miljoner grisar varje år.

– För oss bönder är det här väldigt bra för framtiden, säger Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

 

Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på Lantbrukarnas riksförbund.Foto: LRF

 

Svenska bönders framtid tryggas av en fungerande export. Det gör, enligt LRF, att de vågar satsa och utveckla sina verksamheter.

– Genom export har man möjlighet att hitta andra marknader och är inte lika sårbar i en lågkonjunktur, säger Margareta Åberg.

Ska gynna svenska grisbönder

KCF ser ingen motsättning mellan export till Kina och en fortsatt hög efterfrågan på svenskt kött på hemmaplan.

– Jag tror inte heller att priserna kommer att ändras. Vi har redan ganska höga köttpriser, säger Magnus Därth.

 

LÄS MER: Svenska bönder ser ljust på framtiden 

 

Det är ingen fara för julskinkan då?

– Nej, tvärtom. Med möjligheten att exportera till Kina säkrar vi förekomsten av svensk julskinka.

Magnus Därth fortsätter:

– När efterfrågan från exportörer ökar kommer de svenska grisbönderna se att det lönar sig att öka produktionen. I Kina ökar grisköttskonsumtionen snabbare än produktionen och det kommer att bestå flera år framöver.

Exporterar nötkött till Taiwan

Grisköttskonsumtionen i Kina har ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. Till 2020 väntas en konsumtion av 2,2 miljoner ton griskött i landet.

Regeringen har sedan tidigare meddelat att Sverige ska börja exportera nötkött till Taiwan, som ett av de första länderna i Europa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen