Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska grisar till Kina – ska rädda julskinkan

Grisuppfödare kommer möta en högre efterfrågan på kött, enligt LRF och KCF. Foto: Emil Langvad / TT NYHETSBYRÅN
Export av griskött till Kina är inget hot för julskinkan. Foto: Robin Haldert / TT NYHETSBYRÅN

Sverige ska börja exportera griskött till Kina.

Bland annat knorrar, öron och benbitar.

Något som ska säkra framtiden för svenska grisbönder – och julskinkan.

– Med möjligheten att exportera till Kina säkrar vi förekomsten av svensk julskinka, säger Magnus Därth på Kött- och charkföretagen.

I livsmedelsstrategin slår regeringen fast att Sverige ska öka sin livsmedelsproduktion. Något som i sin tur kräver ökad export av livsmedel.

Och nu ska Sverige ge sig in på världens snabbaste växande marknad:

Kina.

Där är 65 procent av den totalt köttkonsumtionen kött från gris.

Kineser intresserade av griskött

– Förutom att de äter väldigt mycket griskött har de en matkultur där de värderar upp delar på grisen som vi inte är så intresserade av i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött- och charkföretagen (KCF).

 

Magnus Därth på Kött- och charkföretagen. Foto: KCF

 

Det handlar bland annat om grissida, som kineserna betalar nästan lika mycket för som för filé. De använder också överblivna benbitar till att göra buljong, enligt KCF.

– Och de använder svans och öron på ett helt annat sätt än vad vi gör, säger Magnus Därth.

 

LÄS MER: Undersökning: Centern har mest matig politik 

 

Han fortsätter:

–  Men vi exporterar inte bara det vi inte vill äta. Kina har också världens snabbaste växande medelklass som vill ha mer högkvalitativa premieprodukter.

Sverige ska förhandla om export till Kina

Kina har nu ett färdigt utkast som ett första steg i att godkänna import av griskött från Sverige. Det innebär att den svenska regeringen nu kan inleda förhandlingarna om ett exportavtal.

I Sverige föds 2,6 miljoner grisar upp varje år. Det är en relativt liten marknad, och kan jämföras med grannlandet Danmark som föder upp 17 miljoner grisar varje år.

– För oss bönder är det här väldigt bra för framtiden, säger Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

 

Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på Lantbrukarnas riksförbund. Foto: LRF

 

Svenska bönders framtid tryggas av en fungerande export. Det gör, enligt LRF, att de vågar satsa och utveckla sina verksamheter.

– Genom export har man möjlighet att hitta andra marknader och är inte lika sårbar i en lågkonjunktur, säger Margareta Åberg.

Ska gynna svenska grisbönder

KCF ser ingen motsättning mellan export till Kina och en fortsatt hög efterfrågan på svenskt kött på hemmaplan.

– Jag tror inte heller att priserna kommer att ändras. Vi har redan ganska höga köttpriser, säger Magnus Därth.

 

LÄS MER: Svenska bönder ser ljust på framtiden 

 

Det är ingen fara för julskinkan då?

– Nej, tvärtom. Med möjligheten att exportera till Kina säkrar vi förekomsten av svensk julskinka.

Magnus Därth fortsätter:

– När efterfrågan från exportörer ökar kommer de svenska grisbönderna se att det lönar sig att öka produktionen. I Kina ökar grisköttskonsumtionen snabbare än produktionen och det kommer att bestå flera år framöver.

Exporterar nötkött till Taiwan

Grisköttskonsumtionen i Kina har ökat med 142 procent mellan 1990 och 2017. Till 2020 väntas en konsumtion av 2,2 miljoner ton griskött i landet.

Regeringen har sedan tidigare meddelat att Sverige ska börja exportera nötkött till Taiwan, som ett av de första länderna i Europa.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!