Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskarnas dom: Fel att strejka

Fler än hälften av tillfrågade svenskar i en ny Sifo-undersökning tycker att SAS-piloterna gör fel som går ut i strejk. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

SAS-piloterna gör fel som går ut i strejk – det tycker fler än hälften av tillfrågade svenskar enligt en ny Sifo-undersökning enligt Arbetsmarknadsnytt. 

Endast 20 procent stöder piloterna. 

Fler än hälften av tillfrågade svenskar i en ny Sifo-undersökning tycker att SAS-piloterna gör fel som går ut i strejk. 

Det rapporterar Arbetsmarknadsnytt. 

51 procent svarar att de tycker det är fel att gå ut i strejk. 

20 procent svarar att det är rätt, medan 29 procent svarar att de inte vet. 1002 personer svarade på Sifos undersökning. 

– Att medlarnas bud ligger i linje med märket är ett tydligt tecken på att piloterna borde ta sitt förnuft till fånga och ta lite ansvar för den här processen, har Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för flygbranschen på Transportföretagen och företärdare för arbetsgivaren SAS i konflikten, sagt till sajten. 

Torbjörn Granevärn. Foto: Magnus Sandberg

Tvist om snittlönen

Enligt Granevärn har SAS-piloterna en genomsnittlig månadsinkomst på 93 000 kronor och begär 13-procentiga löneökningar. 

Det är fel, enligt Rawaz Nermany, ordförande för Svensk Pilotförening. SPF är en fackförening vars medlemmar representeras av SAS Pilot Group i förhandlingarna med arbetsgivaren. 

– Vi menar att det inte är sant, snittlönen kan helt enkelt inte vara så hög, säger han.

Han slår även tillbaka mot påståendet om ett krav på 13 procents löneökning.

– Den siffran får arbetsgivaren stå för. Vi har begärt en marknadsmässig korrigering av våra löner där jämförbara flygbolag i Norden och Europa utgör referensen. 

Rawaz Nermany, ordförande för Svensk Pilotförening Foto: Jannis Politidis

Facket uppger att SAS-piloter går in på en lön om 34 000 kronor, som höjs för varje år i en 24-stegstrappa till slutlönen 97 700 kronor. 

Rawaz Nermany säger att han tror att arbetsgivaren försöker påverka opinionen och vända allmänheten emot piloterna.

– Jag får nästan uppfattningen att det är någon slags opinionsbildning i syfte att framställa oss i dålig dager, och vända allmänheten emot oss genom att föra förhandlingar i det offentliga. Något vi tycker är olyckligt, säger Rawaz Nermany. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!