Majoriteten av svenskarna tror att räntan kommer höjas under det nästkommande året. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLMajoriteten av svenskarna tror att räntan kommer höjas under det nästkommande året. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Majoriteten av svenskarna tror att räntan kommer höjas under det nästkommande året. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
I morgon kommer Riksbanken – med riksbankchef Stefan Ingver i spetsen – att presentera sitt beslut. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTI morgon kommer Riksbanken – med riksbankchef Stefan Ingver i spetsen – att presentera sitt beslut. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
I morgon kommer Riksbanken – med riksbankchef Stefan Ingver i spetsen – att presentera sitt beslut. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Svenska folket tror på höjda boräntor 2017

Publicerad

I morgon meddelar Riksbanken om de kommer höja den rekordlåga reporäntan – eller lämna den oförändrad.

Nu visar en undersökning från Skopa att majoriteten av svenskarna börjat tröttna på minusräntan.

Närmare 60 procent förväntar sig att räntan kommer att höjas inom det närmsta året.

På tisdagen håller Riksbanken årets första penningpolitiska möte. De kommer då att besluta om vad som kommer att hända med reporäntan, eller styrräntan som den också kallas.

Riksbanken kommer att meddela sitt beslut på onsdagsmorgonen, men de flesta väntar sig att de kommer lämna styrräntan oförändrad på minus 0,5 procent. Förra veckan ”firade” den svenska minusräntan två år.

Samtidigt visar en enkätundersökning som utförts av research-företaget Skopa att en majoritet av svenskarna  – 57 procent – tror att räntan kommer att höjas inom det närmsta året. Det är drygt två procentenheter mer än i somras.

–  Det är nu två år sedan riksbanken för första gången införde negativ reporänta i Sverige. Då var det få svenskar som trodde att reporäntan skulle sänkas ytterligare , säger Örjan Hultåker, analytiker på Skopa, i en kommentar och fortsätter:

–  Men på tvärs mot allmänhetens förväntningar sänkte riksbanken för ett år sedan reporäntan till rekordlåga -0,5 procent. 

Höjning först efter tre månader

Två av fem tror att räntan kommer att vara fortsatt oförändrad i ett år. Endast 4,2 procent av de tillfrågade uppger att de tror att räntorna kommer att vara lägre inom ett år.

Men de allra flesta tror också att räntenivån kommer att ligga stabil den allra närmsta tiden. Hela 75 procent tror att den kommer att vara oförändrad under de tre nästkommande månaderna. Drygt 20 procent tror dock att de kommer att höjas inom samma period.

–  Så sent som vid riksbankens senaste penningpolitiska möte gjorde banken en prognos för räntebanan som utvisade att reporäntan skulle höjas tidigast i början av år 2018, säger Örjan Hultåker.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen