Barbro Ehnbom till höger, med sin syster Karin Ehnbom-Palmquist. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENBarbro Ehnbom till höger, med sin syster Karin Ehnbom-Palmquist. Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Barbro Ehnbom till höger, med sin syster Karin Ehnbom-Palmquist.  Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Barbro Ehnbom i turkos klänning under bröllopet mellan prins Carl Philip och Sodia Hellqvist, som hon fungerar som mentor till. Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅNBarbro Ehnbom i turkos klänning under bröllopet mellan prins Carl Philip och Sodia Hellqvist, som hon fungerar som mentor till. Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN
Barbro Ehnbom i turkos klänning under bröllopet mellan prins Carl Philip och Sodia Hellqvist, som hon fungerar som mentor till.  Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN
Dejten mmed Donald trump gav inte mersmak, berättar finansanalytikern Barbro Ehnbom under "Sommar" i P1. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅNDejten mmed Donald trump gav inte mersmak, berättar finansanalytikern Barbro Ehnbom under "Sommar" i P1. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Dejten mmed Donald trump gav inte mersmak, berättar finansanalytikern Barbro Ehnbom under "Sommar" i P1.  Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska finansproffsets dejt med Donald Trump

Publicerad

Den svenskamerikanska läkemedelschefen och Wall Street-veteranen Barbro Ehnbom, 72, var för länge sedan på en dejt med den kontroversielle presidenten Donald Trump. 

Under sitt sommarprogram i P1 berättar hon varför det inte klickade mellan dem: 

– Jag var inne på riktigt tuffa grabbar på den tiden. Och Donald Trump var inte en av dem. 

På 1970-talet tog Barbro Ehnbom tjänstledigt i tre månader från tjänsten som lärare på Handelshögskolan för att pröva lyckan i New York City. 

Hon flyttade inte tillbaka. 

Istället gjorde hon karriär som chef inom läkemedelsindustrin och succé som finansanalytiker på Wall Street, vilket hon berättade om under "Sommar" i P1 i Sveriges Radio

Om Trump: "Snygg, rik och ogift"

Framgångarna fick henne att hamna på en lista som tidningen Town and Country hade sammanställt "New 400", över människor som flyttat till USA och lyckats. 

I samma tidningsnummer fanns en annan lista med eftertraktade ungkarlar där en ung Donald Trump, arvtagare till ett fastighetsimperium, fanns med. 

– Och han var snygg, rik och ogift så han kvalificerade sig, säger Barbro Ehnbom i sitt sommarprogram. 

 

LÄS MER: Britta Svensson om ”Sommar” med Barbro Ehnbom 

Donald Trump – ingen "tuff grabb"

Det visade sig sedan att hon och Donald Trump hade en gemensam vän på Wall Street som arrangerade en dejt mellan de två. 

Barbro Ehnbom beskriver inte själva dejten utan konstaterar bara att den inte gav mersmak. 

– Men jag var inne på riktigt tuffa grabbar på den tiden. Och Donald Trump var inte en av dem. Sean Connery däremot var en riktig tuffing, och charmig och rolig, säger Barbro Ehnbom som berättar att en misslyckad dejt med den skotske Bondskådisen utvecklades till en lång vänskap. 

En annan man som Barbro Ehnbom dejtat: Bondskådisen Sean Connery, som hon beskriver som en "tuff grabb" till skillnad från Donald Trump. Foto: EVAN AGOSTINI / AP AGOEV

Kämpar för bättre vapenkontroll

Decennier efter dejten sågades Donald Trumps kvinnosyn efter en läckt ljudinspelning där den blivande presidenten hörs berätta om hur han brukar "Grab them by the pussy"

Och Barbro Ehnbom, som röstar demokratiskt och är engagerad i kampen mot dödsskjutningar och för strängare vapenlagar, verkar inte ha någon hög tanke om världens mäktigaste man.  

– Och nu, med president Trump vid rodret, och terroristhot i media säljs mer vapen än någonsin i USA, säger hon i sitt sommarprogram. 

 

Barbro Ehnbom i turkos klänning var inte imponerad av Donald TrumpFoto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN

"Han bor i sitt gyllene torn"

Hon menar att motståndet mot Trumps politik är starkt i New York City eftersom 90 procent av stadens befolkning är demokrater. 

– Speciellt som vår nya president faktiskt är New Yorkare, även om han kommer från Queens, och han bor i sitt gyllene torn bara några kvarter från mig, vilket ställer till trafiken ordentligt, säger Barbro Ehnbom.

Barbro Ehnbom har sedan 2000-talets början spelat en viktig roll för att föra samman amerikanska investerare med svenska bioteknikföretag och startat den årliga konferensen Swedish American Life Science Summit, som i år kommer att ha cancer som tema. 

Är mentor åt prinsessan Sofia

Hon har även grundat nätverket Barbros Best and Brightest, BBB, som består av talangfulla, ambitiösa kvinnor som huvudsakligen kommer från Handelshögskolan i Stockholm. 

En av medlemmarna är prinsessan Sofia, som Barbro Ehnbom även är mentor till

Barbro Ehnbom berättar, under sommarprogrammet i P1, om hur hennes syn på kvotering har förändrats under hennes långa karriär som som finansanalytiker och chef inom läkemedelsindustrin. 

Hon var länge emot kvotering trots att hon under flera år inte mötte någon annan kvinna vid förhandlingsborden och var "ensam kvinna på Wall Street". 

– Jag har ändrat mig om kvotering. Den här frågan har utretts och utretts under många år, framförallt i Sverige och vi vet i Amerika att det är en stor, ekonomisk skillnad om man har kvinnor i ledande positioner i företag och styrelser. Men jag tycker det går för långsamt i Sverige. Så jag tycker kanske att vi ska ha en kvotering men kalla det för någonting annat som är mer positivt. 

Barbro Ehnbom

Lång karriär som chef inom läkemedelsindustrin och finansanalytiker på Wall Street.

Har tillldelats utmärkelsen Female Economist of the Year. 

Utsedd 2015 till Årets Förebild av nätverket Klara K och Årets Läkemedelsprofil i Sverige av Läkemedelsmarknaden. 

Grundare för investerarmötet Swedish American Life Science Summit.

Utbildad på Handelshögskolan i Stockholm och  Columbia University i USA. 

Källa: SR 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen