Monika Wikenfors och Mats Bergström, här med barnen Elias Bergström, 6 år, och Matilda Bergström, 4 år, är inte rädda för att deras hus ska vara övervärderat. "Vi betalde nog vad det var värt", säger Monika Wikenfors. Foto: Olle Sporrong
Monika Wikenfors och Mats Bergström, här med barnen Elias Bergström, 6 år, och Matilda Bergström, 4 år, är inte rädda för att deras hus ska vara övervärderat. "Vi betalde nog vad det var värt", säger Monika Wikenfors. Foto: Olle Sporrong

"Svenska bostäder är övervärderade"

Publicerad
Uppdaterad
Bostäderna i Sverige är bland de mest övervärderade i världen. Enligt en granskning från tidningen The Economist betalar vi över 40 procent för mycket. - Vi tänker inte flytta, så vi är inte ett dugg oroliga, säger Monika Wikenfors, 40, i Åkersberga.
Enligt The Economist hamnar Sverige på en femteplats i världsrankningen när det gäller övervärderade bostadspriser. Vi betalar 41,5 procent mer för våra bostäder än vad de egentligen är värda.
Bara i Australien, Hongkong, Spanien och Frankrike är läget värre.

"Blir som i Spanien"

- Om de här siffrorna stämmer så är det absolut oroväckande. Många människor sitter med lån på 90 procent av bostadens värde, går bostäderna ner med 40 procent så blir det som det har varit i Spanien, Grekland och USA, säger Mona Carnello, fastighetsmäklare och civilekonom på Privatmäklarna.
Hon tror dock inte att ett sådant scenario, där mängder av människor tvingas sälja sina hem eftersom de inte har råd att bo kvar, kommer bli aktuellt i Sverige.
- Frågan är vad det här får för genomslagskraft. Så länge folk vill betala till marknadspriset så påverkar det inte. Priserna går upp hela tiden, men det har planat ut lite nu, säger hon.
The Economists genomgång visar också att Sverige är ett av de länder i världen där priserna har stigit mest - med 173 procent på 13 år.

Tänker inte flytta

För två år sedan köpte Monika Wikenfors, 40, och Mats Bergström, 44, ett hus i Åkersberga för knappt 2,5 miljoner kronor. De är inte oroliga för att det ska vara övervärderat.
- Det kändes inte som att någon blev lurad, varken vi eller säljaren. Vi betalade nog vad det var värt. Vi är inte ett dugg oroliga eftersom vi ändå inte tänker flytta, säger Monika Wikenfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen