Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska bolaget ska slå Tesla – i självkörande teknik

Teslas Elon Musk.Foto: ADAM S DAVIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tesla har problem och elbilstillverkaren är satt under press.

Något som öppnar upp för andra – som svenska Zenuity .

– Den självkörande tekniken är extremt svår att lösa. Men vi är bra på gång att lösa problemet, säger bolagets vd Dennis Nobelius till Di TV Motor.

Amerikansk multinationella investmentbanken Goldman Sachs sänkte under onsdagen sin riktkurs på elbilstillverkaren Tesla med 21 procent – från 200 dollar till 158 dollar, skriver Veckans affärer

Goldman Sachs spår att, trots de senaste veckornas rusning i aktien, så håller den långsiktiga nedåtriktade trenden i sig.

”Tesla har allt färre knappar att trycka på för att stävja oron om efterfrågesituationen”, skriver analytikerna.

Teslas problem gör att andra bolag ser en möjlighet att slå sig in på delar av den marknad som vd:n och produktarkitekten Elon Musk vill lägga under sig.

Svenska Zenuity tar upp kampen

Ett av de bolagen är svenska Zenuity, som startades av Volvo personvagnar och bilsäkerhetsföretaget Autoliv 2017. Zenuity fokuserar bland annat på att utveckla mjukvara för självkörande bilar. 

I januari i år fick bolaget tillstånd av Transportstyrelsen att testa sina bilar på allmän väg. Bilarna körs på E4:an och E6:an i maximalt 80 kilometer i timmen. De måste ha en testförare, men denne behöver inte ha händerna på ratten.

Under onsdagen stod det till exempel klart att Zenuity ska leverera förarassisterande teknik och system för självkörande bilar till kinesiska Geely.

Men snåriga regelverk och tekniska utmaningar har gjort att prognosen för de självkörande bilarnas breda genomslag skjutits fram.

”Tekniken är extremt svår att lösa”

I veckans Di TV motor intervjuas Zenuitys vd Dennis Nobelius. Han säger bland annat att det behövs runt en miljon kilometer vägdata för att veta om systemet fungerar.

– Den självkörande tekniken är extremt svår att lösa. Många trodde att det var enklare att lösa innan man började bita i problemet. Men vi är bra på gång att lösa problemet, säger Dennis Nobelius till Di TV Motor.

Han menar att om tre-fyra år har Zenuitys en självkörande bil som kan vara ute på vägarna. Men en bil där du kan stoppa in ditt barn och dig själv och vara helt säker dröjer dock drygt tio år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!