Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket tjänade alla ledamöterna i Akademien

Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien, och ledamoten Eric M Runesson.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det stormade både inför och efter Sara Danius avgång i april förra året.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Börshuset i Gamla Stan där Svenska Akademien håller sina möten.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Svenska Akademien är god för 1,7 miljarder.

Det visar en ny verksamhetsberättelse – som institutionen gör offentlig med syftet att bli mindre hemlig.

Samma dokument visar att Sara Danius avgång kostade flera miljoner.

Det är nu första gången någonsin som den anrika institutionen Svenska Akademien redovisar sin ekonomi offentligt.

Att den nya verksamhetsberättelsen läggs ut för alla att läsa har sin grund i den kris Svenska Akademien hamnade i, i samband med att #metoo-rörelsen briserade hösten 2017. Sen dess har ett antal ledamöter hoppat av, ständiga sekreteraren Sara Danius tvingats bort och inget Nobelpris i litteratur delades ut i fjol.

Samtidigt har skriverierna i medierna avlöst varandra.

Svenska Akademien vill bli mindre hemlig

I verksamhetsberättelsen skriver Akademien själv:

”Svenska Akademien har under hela 2018 varit föremål för stor mediebevakning vilket tog sin början hösten 2017 med anledning av Akademiens samröre med den så kallade kulturprofilen”.

När krisen hade pågått i ett år konstaterade den nya ständige sekreteraren Anders Olsson, i december i fjol, att Svenska Akademien ska bli mindre hemlig.

Svenska akademiens ständige sekreterare Anders Olsson.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är därför man nu går ut med sin ekonomi offentligt. Och verksamhetsberättelsen visar att Akademien är god för drygt 1,7 miljarder kronor, som SVT Nyheter var först att rapportera om.

Det egna kapitalet uppgår till knappt 1,6 miljarder kronor, vilket beräknas ha ett marknadsvärde på en bit över 1,7 miljarder kronor.

Svenska Akademien i siffror

Här är fler siffror som presenteras:

Under 2018 delade Akademien ut priser för 14,8 miljoner kronor.

Advokatutredningen om Akademiens samröre med kulturprofilen Jean-Claude Arnault kostade 7 miljoner kronor.

Övriga ”juridiska utredningar och konsultationer” kostade 1 miljon kronor.

1,6 miljoner kronor har gått till kommunikations- och organisationsrådgivning.

Intäkterna för fjolåret var knappt 28 miljoner kronor. Utgifterna landade på närmare 98 miljoner kronor.

Resultatet för 2018 blev, efter skatt och finansiella poster, minus fem miljoner.

Ledamöternas lön under 2018 landade på 4 224 717 kronor.

Dyrt att Sara Danius avgick

Vad gäller personalkostnader är det stor skillnad mellan 2018 och 2017. I fjol kostade personalen totalt drygt 46 miljoner kronor, vilket inkluderar löner, sociala kostnader och pension. Det är 9,5 miljoner mer än 2017.

Det om drar i väg är utbetalningar till den ständiga sekreteraren. Enligt en uppgörelse skulle Sara Danius få 21 månadslöner när hon slutade.

Sara Danius fick 21 månadslöber när hon slutade – vilket drog upp Akademiens personalkostnader rejält.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader till den ständiga sekreteraren låg 2017 på knappt 1,8 miljoner kronor – jämfört med närmare fyra miljoner 2018.

Samtidigt dubblades pensionskostnaderna från 3,1 miljoner kronor till närmare 6,6 miljoner. Det innebär att Sara Danius avgång har kostat Svenska Akademien flera miljoner kronor.

Anders Olsson är trots allt hoppfull inför framtiden. Han skriver:

”Svenska Akademien har inte bara överlevt som institution, vi har alltsedan april inlett ett omfattande förnyelsearbete som lägger en grund för vår framtida verksamhet”. 

Man har gjort en tolkning av stadgarna från 1786, en ny Nobelkommitté har bildats och tre nya ledamöter har tagit plats i Akademien. Ytterligare två tillträder i december, men en stol – nummer 7 – är fortfarande vakant.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!