Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk verkstadsjätte utvecklar förarkameror

Autoliv utvecklar bland annat krockkuddar. Foto: / OKÄND

Den internationella verkstadsjätten Autoliv ska utveckla förarkameror till självkörande bilar. 

Kamerorna ska tas fram tillsammans med företaget Seeing Machines. 

– Autoliv och Seeing Machines inleder ett samarbete för att minska olyckor som beror på distraherade förare, säger Johan Löfvenholm, vd för Autoliv Electronics, i ett pressmeddelande. 

Fordonssäkerhetsföretaget Autoliv inleder en satsning på förarkameror till självkörande bilar i samarbete med företaget Seeing Machines, som utvecklar datorseende system som ska kunna se, förstå och hjälpa människor. 

Ska förebygga dödsolyckor i trafiken

Teknologin som företagen utvecklar ska i framtiden kunna användas i självkörande bilar och för att assistera distraherade förare, som exempelvis slumrar till vid ratten. 

Enligt officiell, amerikansk myndighetsstatistik ska distraherade förare ha orsakat 3 477 dödsolyckor i trafiken under 2015. 

Den nya kamerateknologin ska kunna upptäcka distraherade förare genom att se på huvudets position och ögonrörelserna, om förare håller på att slumra till eller mista koncentrationen. 

"Passion för att rädda liv"

– Vi delar båda en passion för att rädda fler liv, och tillsammans, ska vi skapa en av de mest avancerade förarövervakningsmonitorerna i världen, säger Johan Löfvenholm i pressmeddelandet. 

Autoliv grundades i Vårgårda 1953 och tillverkade till en början tvåpunktssäkerhetsbälten. Deras tillverkning har sedan dess utvecklats till att omfatta till exempel krockkuddar och elektroniska system för bromskontroll, och de har blivit världsledande på fordonssäkerhet. 

Företaget har 80 anläggningar i 27 länder och 70 000 anställda. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!