Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU röstar ja till omstritt upphovsrättsdirektiv

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: EUROPEAN UNION / STELLA PICTURES
Socialdemokraternas EU-toppkandidat Jytte Guteland. Foto: NAINA HELEN JÅMA/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Marita Ulvskog (S) under valvakan till EU-valet 2014. Foto: JENS L'ESTRADE
Soraya Post (Fi) är tydlig med att hon kommer att rösta nej. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Upphovsrätten på nätet – vem går segrande ur den laddade striden?

I dag röstar EU-parlamentet ja till det omstridda upphovsrättsdirektivet. 

I ett videoklipp från omröstningen hörs applåder när hela upphovsrättsdirektivet antas. Samtidigt möts beslutet av kritik från svenska politiker.

– Det här är ju något som kan få allvarliga konsekvenser för vårt dagliga användande av internet, säger Tomas Tobé (M) i Expressen TV.

Omkring klockan 12.50 på tisdagseftermiddagen röstade Europaparlamentet ja till de nya upphovsrättslagarna – där bara fem röster skilde för att rösta om ändringar.

Dagens avgörande omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg slutade 348 mot 274. 36 ledamöter avstod. Därmed går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Ett slutligt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet kvarstår – men med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand väntas det bli en formalitet.

TU välkomnar nu EU:s beslut om modern upphovsrätt i ett pressmeddelande.

– Det nya direktivet ökar möjligheterna för att det även i framtiden ska kunna bedrivas högkvalitativ journalistik i hela landet. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en bra grund som vi tillsammans med branschens övriga parter kan bygga vidare på. Utgångspunkten måste vara att mediehusen har rätt till sitt eget material och ska få ersättning när andra företag drar nytta av deras journalistik, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för mediehusens branschorganisation TU– Medier i Sverige.

Kritik från svenska politiker

Direkt efter beslutet kommer flera parlamentariker med uttalanden. Centerpartiets Fredrick Federley tycker att beslutet är dåligt.

”Detta beslut kommer innebära länkskatt och uppladdningsfilter på internet och är riktigt dåligt. Det kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det förstör internet som vi känner det”, skriver Federley till TT.

Även Vänsterpartiets Max Andersson riktar kritik mot beslutet:

”En dyster dag för internet. Nu blir både länkavgifter och uppladdningsfilter verklighet. Nu behöver vi ta strid för att det inte blir mer filter”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/MaxAndersson/status/1110513712253886464

Tomas Tobé (M) beskriver i Expressen TV förslaget som ”obalanserat” och understryker vikten av ett fritt internet.

– Det här är ju något som kan få allvarliga konsekvenser för vårt dagliga användande av internet, säger han och fortsätter:

– Vi moderater kommer göra allt vi kan för att stoppa detta.

”Förlorarna är såklart sajterna”

EU:s arbete med de nya upphovsdirektiven kan vara nära att gå i mål.

Enligt de nya direktiven ska upphovsmakare få större del av den ekonomiska ersättningen och samtidigt få mandat att kräva att sajter tecknar licensavtal för att publicera upphovsrättskyddat material. 

Men frågan, där särskilt artikel 11 och artikel 13 som berör upphovsrätt och länkskatt har varit mycket infekterad.

Då många upphovsmakare själva varit positiva till de nya direktiven har kritiken från bland annat internetaktivister och olika sajtägare samtidigt varit stor. 

– Förlorarna är såklart sajterna som nu behöver hitta något sätt, ett filter, för att se till att ingenting som deras användare publicerar innehåller någon typ av bild, text video eller vad det kan vara, som man inte har betalat upphovsrättslicens för, sa Emanuel Karlsten, som länge följt arbetet med EU:s upphovsrättsdirektiv, till TT i februari. 

 

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M). Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Svensk majoritet tänker rösta nej

De flesta svenska EU-parlamentsledamöterna väntas i dag rösta nej.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är en som har menat att internet behöver fortsätta vara öppet och fritt och har gått åt hårt förslaget: 

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det i dag”, har Federley tidigare skrivit på Twitter och säger att han tänker rösta ”emot hela paketet” i slutmonteringen. 

”Illa utformat och riskerar att hämma innovation och tvärtemot syftet minska kultur- och informationsutbudet på internet”, säger Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande till TT.

Även Soraya Post (Fi) är tydlig med att hon kommer att rösta nej.

”Jag vill se ett upphovsrättsförslag som värnar om både ett fritt internet och kulturskapares rättigheter”, skrev hon i ett debattinlägg i ETC tidigare i mars. 

Också Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström kommer att rösta nej. Enligt henne är förslaget som nu delvis har förhandlats om ändå inte tillräckligt för att hon ska ändra sig i frågan.

– Nej. Jag hade förväntat mig en upphovsrätt som säkrar att rättighetshavarna får tillgång till den inre marknaden och kan leva på sitt arbete. Och att vi som använder nätet fortsatt kan göra det utan för kraftfulla yxhugg i den friheten. Den balansen har man inte uppnått, säger hon till Arbetsvärlden

 

Socialdemokraterna Jytte Guteland och Marita Ulvskog väntas dock rösta ja. Foto: JENS L'ESTRADE

Socialdemokrater går mot strömmen 

Socialdemokraterna Jytte Guteland och Marita Ulvskog väntas dock välja den andra sidan.

– Det är viktigt att stärka rättighetsinnehavarna. Vi har analyserat det här väldigt noga, vi har ställt alla viktiga frågor, vi har talat med jurister om det här. Och med alla dessa samlade försäkringar tycker jag att vi kan rösta ja, säger Jytte Guteland till TT.

Striden tar sitt avstamp i ett förslag från EU-kommissionen från september 2016.

– Jag vill att journalister, utgivare och författare ska få skälig ersättning för sitt arbete, oavsett om det görs i studior eller vardagsrum, om det används offline eller online eller om det publiceras via kopieringsmaskin eller länkningar på webben, förklarade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i sitt tal om läget i unionen, samtidigt som förslaget presenterades.

Emanuel Karlsten, journalist. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Får ej användas utan tillstånd

Själva avstampet för förslaget faller de flesta på läppen: Alltså att den som står som skapare ska ha en större del av den ekonomiska ersättningen, och att undvika att material används utan tillstånd har getts.

Striden om hur man ska göra har dock blivit allt mer intensiv och laddad. Då gäller det i första hand framför allt länkningar och kontroller av uppladdningar utan tillstånd.

Och som vanligt när det stridigheter finns det förespråkare och motståndare – och beskyllningar som kastas mot respektive läger.

I dag röstar EU-parlamentet om upphovsrätten på nätet. Foto: LISA MATTISSON EXP

Så ska de ”rösta rätt”

Inför tisdagens omröstning har parlamentsledamöterna märkt av piskans vinande i form av uppmaningar att ”rösta rätt”.

– Det finns en väldigt stor risk för att den nya lagen gör mer skada än nytta. Det här är inte den moderniserade upphovsrätt som kreatörer och konsumenter behöver, säger Monique Goyens från den europeiska konsumentorganisationen BEUC i ett uttalande.

– Vi är i ett läge där det råder en skriande obalans på marknaden till kulturskaparnas nackdel. Med direktivet stärks kulturskaparnas och konsumenternas ställning, förklarar Åsa Berndtsson, ordförande i den svenska organisationen Bildupphovsrätt i ett annat uttalande.

 

LÄS MER: Det här är länkavgift och upphovsrättsfilter 

 

Lagen om länkavgift och upphovsrättsfilter

Omröstningen betyder – om förslaget blir lag – att nätjättar som Google, Facebook och Youtube måste betala för att publicera andras arbete.

När de sprider nyheter och länkar ska ersättning betalas till mediehus och upphovsrättsinnehavare.

 

Sociala medier som Facebook ska förses med upphovsrättsfilter för att stoppa upphovsrättsskyddat material från att spridas utan tillstånd

 

Lagen syftar främst kring att de som producerat bilder och artiklar ska få betalt för sitt jobb. Detta sker antingen genom annonsintäkter på sajterna eller att konsumenter och läsare betalar.

 

Icke-kommersiella och ideella organisationer är undantagna, så lagförslaget kommer inte att drabba sajter som Wikipedia.

 

Och om du som privatperson vill dela en artikel på Facebook så är det Facebook som måste ha avtal med upphovsrättsinnehavaren, inte du som privatperson. Du kommer alltså inte att få en saftig räkning som tack för att du gillar något du läst.

Hyperlänkar är undantagna från direktivet. Du kan alltså lägga upp en länk till en artikel eller bild, där mottagaren kommer in på den sida där den är publicerad. Men du kan inte kopiera artikeln på din Facebooksida.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!