Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk miljardär blir chef för prinsens affärsprojekt

Johan Eliasch tillsammans med prins Andrew på Wimbledon 2016.Foto: BPI/REX / 2016 Shutterstock.
Johan Eliasch höll tal vid på Country Club i Åre 2019.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Pontus Lundahl
Prince Andrew har titeln The Duke of York.Foto: EPA PHOTO EPA/ADRIAN DENNIS/ / PA PHOTO EPA/ADRIAN DENNIS/ad/ac COPYRIGHT SCANP

Prins Andrews projekt med att lyfta fram företagare får nu hjälp svenskt håll.

Det är miljardären Johan Eliasch som tar på sig chefsrollen för projektet, skriver Daily Mail.

Hertig av York, prins Andrew, startade ett projekt 2014 som går under namnet Pitch@Palace.

Projektet handlar om att skapa en plattform för nya unga företagare och företag, där de ska kunna nätverka och få råd i början av sitt företagande, skriver Daily Mail.

Nu behöver prinsens projekt lite hjälp. Då väljer han att ta in sin miljardärsvän Johan Eliasch, 57, som chef för arbetet. 

Chef för prins Andrews projekt

Johan Eliasch är en svensk affärsman som 1995 köpte sportföretaget Head, där han är vd i dag. Företaget tillverkar bland annat skid- och tennisutrustning.

Han har också en bakgrund som riskkapitalist och rådgivare åt det brittiska Torypartiet, som Dagens industri tidigare skrivit om. 

Johan Eliasch.Foto: Åsa Westerlund / TT / © Åsa Westerlund2012
Prins Andrew.Foto: MARCO SECCHI / STELLA PICTURES UPPA/PHOTOSHOT

2007 grundade svensken välgörenhetsorganisationen Cool Earth. Organisationen hjälper att bevara hotad regnskog.

Anledningen till att prinsen valde ut Eliasch som chef sägs vara hans affärskompetens och erfarenhet.

Förmögenhet på 20 miljarder kronor

Förutom företagande har Johan Eliasch varit politisk aktiv i Storbritannien under många år. Han har varit aktiv i det konservativa partiet Tories, men även i partiet Labour där han sysslat med miljöfrågor. I sitt sommarprat i P1 2009 pratade han bland annat om sitt arbete som Storbritanniens premiärministers tidigare sändebud i miljöfrågor och om hans intresse för klimatfrågor.

Han har också skrivit en bok som handlar om regnskogens miljöbetydelse.

2018 låg han på plats 19 när Veckans Affärer sammanfattade de rikaste svenskarna för året. Med en förmögenhet på 20 miljarder kronor.

Johan Eliasch är uppväxt i Djursholm och är i dag både en svensk och brittisk medborgare.

Prins Andrew och Eliasch har varit vänner sedan 1990-talet. Prinsen har bland annat spenderat sin semester hos svensken på den thailändska ön Phuket. 

Hertig av York har tidigare varit gift med hertiginnan av York, Sarah Ferguson. Paret gifte sig 1986 men separerade efter sex år, ytterligare fyra år senare hade skilsmässan gått igenom. Sarah har tidigare berättat om sin goda relation till exmaken. Tillsammans har de döttrarna Betarice, 30, och Eugenie, 29, som båda två är prinsessor av Storbritannien.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!