Svensk i Thailand gripen för 100-miljonbluff

Roger Karlsson gripen – lämnas ut till USA, enligt Bangkok Post.
Bitcoin.
Foto: FRANK JORDANS / AP TT NYHETSBYRÅN
Roger Karlsson, 45, har gripits i Thailand.
Bitcoin.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin.
Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin.
Foto: ALEX HOFFORD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen greps i Thailand i tisdags.
Foto: SHUTTERSTOCK
1 / 9

Polisen i Thailand har gripit en svensk som är misstänkt för att ha lurat mer än 3 500 personer på sammanlagt mer än 100 miljoner kronor.

Roger Karlsson, 45, är efterlyst i USA och av Interpol.

Svensken Roger Karlsson, 45, greps i tisdags på ön Koh Chang i Thailand, rapporterar Bangkok Post

Han är efterlyst för bedrägeri och pengatvätt i USA. Efterlysningen har också gått ut internationellt via Interpol.

Lurade 3 575 personer

Svensken har enligt anklagelserna lurat 3 575 människor att investera i olika projekt och betala bitcoin – och de ska ha förlorat sammanlagt elva miljoner dollar, motsvarande mer än 100 miljoner kronor.

Han väntas inom kort bli utlämnad till USA där han riskerar upp till 20 års fängelse, enligt Bangkok Post.

Karlsson ska tillsammans med affärskolleger ha öppnat en hemsida för att lura människor att satsa pengar i olika projekt, bland annat hotell i Thailand. Betalningen skulle ske bland annat i den digitala valutan bitcoin.

Han är enligt anklagelseakten vd för företaget Eastern Metal Securities som han också äger. Företaget har enligt sin hemsida huvudkontor i Singapore och avdelningskontor i Bangkok i Thailand och Vientiane i Laos.

Bedrägeri och penningtvätt

– Efter investeringsförluster stängde den misstänkte och hans affärskolleger sajten och flydde (med pengarna), säger den thailändske polischefen Arun Wachirasrisukanya, till Bangkok Post.

Roger Karlsson är misstänkt för bedrägeri och penningtvätt, enligt ett rättsligt dokument utfärdat av en domstol i San Francisco i USA den 4 mars i år.

”Karlsson har under lång tid haft en investeringsplan i syfte att stjäla pengar genom att lova offren stora utbetalningar i utbyte för små investeringar ... han har fått mer än 11 miljoner dollar från offer i norra Kalifornien och på andra platser och har inte gjort någon av de utlovade utbetalningarna, skriver utredaren Jeremiah Haynie i dokumentet.


Det rättsliga dokumentet med anklagelserna mot Roger Karlsson, utfärdat av den domstol i Kalifornien.

Sju täcknamn

Enligt dokumentet har Roger Karlsson haft minst sju täcknamn när han genomfört sina bedrägerier, som startade 2006.

”Karlsson är också känd som ”Steve Heyden”, ”Euclid Diodorus”, ”Joshua Millard”, ”Lars Georgsson”, ”Krister Joelsson”,”Paramon Larasoft” och ”Kenth Westerberg”, heter det.

Roger Karlsson använde sig av ”okonventionella betalningsmetoder”, enligt misstankarna.

”Karlsson accepterar inte traditionella betalningsmetoder som banköverföringar och betalkort. De accepterade betalningsmetoderna är Bitcoin, Pefect Money och C-Gold”, skriver utredaren.

UD bekräftar

Han förklarar att Perfect Money har sin bas i Panama och C-Gold på Seychellerna medan Bitcoin är en ”decentraliserad virtuell valuta”.

”Enligt mina erfarenheter använder bedrägliga investeringsplaner på nätet en eller flera av dessa betalningsmetoder”, skriver han.

Svenska UD bekräftar att mannen gripits.

– UD har kännedom om att en svensk medborgare i 45-årsåldern, hemmahörande i Götaland, har gripits i Thailand. Ambassaden i Bangkok följer ärendet, säger Moa Haeggström på UD:s presstjänst.

Svensk man gripen i Thailand - misstänks för bedrägeri.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!