Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk handel: Inte möjligt att stoppa rean

Regeringen inför nya restriktioner inför långhelgen då smittspridningen inte minskar. Här är de nya restriktionerna.
Ett maxantal besökare införs på köpcentrum och gym.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Max antal personer per sällskap på restauranger sänks till fyra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett maxantal besökare införs på köpcentrum och gym.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

De skärpta restriktionerna mot restauranger, köpcentrum och gym måste följas av ekonomiskt stöd, anser branschorganisationerna.

Och Svensk handel tror inte att Folkhälsomyndighetens ”starka uppmaning” om att stoppa mellandagsrean kommer att kunna följas fullt ut.

– Vi har sex dagar till julafton. Att nu ställa om allting bedömer jag inte som möjligt, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.

På en pressträff på fredagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att flera nya restriktioner införs för att hejda smittspridningen

Ett maxantal besökare införs på köpcentrum och gym. Det finns dock ingen angivelse av antalet per kvadratmeter, utan det är verksamheterna själva som ska komma fram till hur många som kan vara i lokalerna utan att trängsel uppstår.

Om det inte ger önskad effekt kommer regeringen att planera för en nedstängning av de verksamheterna. 

Svensk handel varnar för massarbetslöshet

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på branschorganisationen Svensk handel, säger att organisationen delar regeringens oro över smittspridningen och har förståelse för att nya åtgärder vidtas. Men:

– Vi är nio månader in i en pandemi. Reserverna, om det fanns några, är slut sedan länge. Om man då från regeringens sida än en gång inför restriktioner som slår stenhårt mot en bransch, då måste man också svara upp med ett stöd, så att branschen får en möjlighet att överleva, säger han.

– Stödet måste till här och nu. Annars får Sverige betala en orimlig nota i from av massarbetslöshet.

Enligt Hedenström har den danska regeringen varit mycket bättre på det än den svenska. Han efterlyser bland annat att omställningsstödet utformas på ett sådant sätt att fler företag har möjlighet att ta del av det.

– Merparten av omställningsstödet har ju inte använts. Det beror inte på att pengarna inte har behövts utan på att man inte har satt upp kriterier som har visat sig möjliga att leva upp till.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel.
Foto: PRESSBILD

”Inte möjligt” att stoppa rean

På fredagens pressträff sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att myndigheten riktar ”en stark uppmaning till handeln att inte genomföra realisationer” under mellandagarna.

Men Mats Hedenström menar att det är omöjligt att ställa in den fysiska rean helt med så kort varsel.

– Vi har sex dagar till julafton. Att nu ställa om allting bedömer jag inte som möjligt, utan vi behöver tillsammans med Folkhälsomyndigheten hitta ett sätt att genomföra de kommande veckornas handel på ett tryggt och säkert sätt, utan trängsel.

Även Ola Helt, generalsekreterare på Almega Friskvårdsföretagen, är kritisk.

– Vår bransch har sedan starten av den här pandemin tagit sitt ansvar för minskad smittspridning och parallellt arbetat med att bromsa en av västvärldens andra pandemier – stillasittandet. För att det arbetet skall kunna fortgå även efter pandemin krävs tydliga besked om vilka ekonomiska stödåtgärder som kommer finnas tillgängliga för vår bransch, säger han i ett pressmeddelande.

Restaurangerna: Det är inte att ta ansvar

På restauranger sänks antalet besökare per sällskap från åtta till fyra personer, och alkoholservering efter klockan 20 stoppas från och med julafton.

Den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita kommenterar beskedet i ett pressmeddelande.

– Covid är en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas. Men när restriktionerna skärps måste det följas av stödåtgärder till drabbade företag. Att införa nya restriktioner utan att samtidigt ge besked om nya stöd är inte att ta ansvar för jobb och företag, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i ett pressmeddelande.

Han menar att de nya restriktionerna inte har föregåtts av någon dialog med besöksnäringen.

Enligt Visita har 100 000 personer antingen förlorat sitt arbete, blivit varslade eller permitterade.

– Krisen i besöksnäringen är akut och trots att all tillgänglig fakta visar att restauranger inte är en plats för någon omfattande smitta är det just den näringen regeringen ger sig på, säger Jonas Siljhammar.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade flera skärpningar av coronareglerna. Ett välkommet beslut, men alldeles för sent, menar Björn Olsen.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade flera skärpningar av coronareglerna på fredagseftermiddagen. Viktor Barth-Kron analyserar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!