Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensk författare i jätteläckan – ska ha undanhållit miljonbelopp

En känd svensk författare ska tagit emot oskattade pengar – närmare 15 miljoner kronor – från sina företag i Malta. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Författaren ska ha tagit ut 15 miljoner från ett holdingbolag i Malta Foto: FOTOLIA / CRISTIANBALATE - STOCK.ADOBE.COM 144304633

En känd svensk författare ska tagit emot oskattade pengar – närmare 15 miljoner kronor – från sina företag i Malta. 

– Det är det som är konstigt. Pengarna på Malta är ju skattade och klara, säger författaren till Dina Pengar. 

En granskning av SVT:s Kulturnyheterna visar att stjärnförfattaren är en av de 2000 svenska namn som förekommer i den så kallade Paradisläckan.

Det var i november 2017 som SVT:s Uppdrag granskning först avslöjade hur välbärgade personer placerat pengar i skatteparadis utomlands – för att slippa betala skatt hemma i Sverige.

Totalt handlade det om 13,4 miljoner dokument som läckt från juristbyrån Appelby – där 2 000 svenska namn kunde identifieras bland dokumenten, vilka bland annat innefattade näringslivstoppar, politiker, världsartister och idrottsmän. 

Och nu har alltså ytterligare ett svenskt namn identifierats av Kulturnyheterna: En känd kulturpersonlighet och en av Sveriges mest framgångsrika författare, skriver SVT.

Totalt handlade paradisläckan om 13,4 miljoner dokument som läckt från juristbyrån Appelby. Foto: TED SWISS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tog ut 15 miljoner utan att redovisa inkomsten

I samband med att författaren nådde stora framgångar i början på 2010-talet, grundades även ett företag i lågskattelandet Malta. Hit strömmade sedan de tiotals miljoner som tjänats in.

Författaren befann sig utomlands vid tiden för när pengarna sattes in på Malta-bolagen. När personen senare återvände till Sverige gjorde utdelningar från holdingbolaget på närmare 15 miljoner kronor – som varken deklararades eller skattades i Sverige. Detta trots att författaren då också var skriven här och därtill följer svensk lagstiftning.  

Författaren säger att det var revisorn som förelog Maltaupplägget. Pengarna som hen tagit ut ska hen ha skattat för utomlands. 

Hen anser sig inte vara en "skatteskurk". 

– Det är tråkigt. Säger man att det är ett fel begånget, då ska det ju rättas till. Skatteverket får höra av sig så får man titta på det här, men jag är ganska övertygad om att det inte är några.... jag tror inte att jag gjort något fel, inte moraliskt heller egentligen, säger författaren. 

Till SVT påtalar författaren att denne skattat för inkomsterna i landet där det tjänats in – och att utdelningarna därtill inte ska behövas deklarerats i Sverige.

– Jag förstår inte skatteverkets resonemang. Det måste ju rimligen vara i det land man är skriven när inkomsterna förtjänas som dessa skall beskattas. Om jag bor i ett annat land än Sverige och tjänar en viss summa pengar, skattar för den och sätter in den på banken, ska jag då skatta en gång till om jag tar ut pengarna efter en hemflytt till Sverige? Nej, det måste vara en missuppfattning, skriver författaren i ett mejl.

 

LÄS MER: Paradisläckan – så här mycket pengar handlar det om 

 

Författaren säger sig vara ”urusel på ekonomi”

Vidare skriver författaren att denne är ”urusel på ekonomi”, men att det i sin tur inte innebär att man undgår ett moraliskt ansvar.

– Moral är gråskalig. Naturligtvis var det ekonomiskt fördelaktigt att ha ett bolag på Malta, annars skulle jag aldrig ha fått rådet och aldrig tagit det. I den mån jag betett mig moralisk/ekonomiskt tvivelaktigt, vill jag hävda att jag i så fall är en mycket liten fisk i en tämligen grumlig damm.

Skatteverket menar däremot att författarens oskattade miljonintäkter kan vara olagliga.

– Är man bosatt i Sverige är man skattskyldig för alla inkomster, oavsett om de kommer från utlandet eller Sverige. Då ska man också deklarera dem i Sverige. Har man betalat skatt i annat land kan man möjligen få avräkning för den skatten, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket, om vad som gäller för utdelningar från företag utomlands, säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket till SVT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!