Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk finansman pekas ut som experten bakom PPM-blåsning

Skandalerna har duggat tätt bland PPM-bolag som Allra, Solidar och Independent.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
De svenska pensionsspararnas pengar har inte växt som de borde.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Mångmiljonvinster, lyxfastigheter – och lurade pensionssparare.

Skandalerna har duggat tätt bland PPM-bolag som Allra, Solidar och Independent.

Den okända experten som sytt ihop de ifrågasatta uppläggen är den svenske finansmannen Klas Hellman med kunskap om komplicerade finansiella instrument, kan Expressen berätta.

Allra, Solidar och Independent. Tre PPM-bolag som med hjälp av snåriga finansiella upplägg enligt uppgift har kunnat dölja kostnader och avgifter från sina kunder. 

Förlorarna är de svenska pensionsspararna, vars pengar inte växt som de borde.

Nu kan Expressen avslöja att ett namn återkommer i bakgrunden i de upplägg som de tre fondbolagen använt sig av. 

LÄS MER: Pengar kan ha läckt ur ännu en PPM-fond

Pensionsmyndighetens stämning mot Allra via advokatfirman Trädgårdh.

Spåren leder till hemligt finansbolag

Både Allra och Solidar har kopplingar till en liten mäklarfirma på Malta. När Expressen följer spåren dit hittar vi den svenske finansmannen Klas Hellman, 45. 

Han är expert på komplicerade finansiella instrument, så kallade derivat och däribland "swappar". Hellman arbetade under en lång tid på den schweiziska banken UBS med just detta, och var under en period chef över en avdelning på banken som sålde "strukturerade" derivat till europeiska och nordiska kunder. 

Det är just i egenskap av derivatexpert som Klas Hellman var med och grundade mäklarfirman DS Platforms på Malta, tillsammans med Allra-profilerna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman och senare Solidar-grundaren Roland Johansson. 

Syftet med DS Platforms antas vara att Allra-fonderna skulle kunna genomföra transaktioner i ett komplicerat upplägg med derivat, för att mjölka fonderna på pengar. 

Pensionsmyndighetens stämning mot Allra via advokatfirman Trädgårdh.

Den person som reste till Malta för att etablera bolaget på plats var Klas Hellman. Det framkommer i Pensionsmyndighetens stämning mot Allra via advokatfirman Trädgårdh, som den 4 juni inkom till Stockholms tingsrätt.  

Det var enligt samma dokument också Hellman som utarbetade affärsplanen för DS Platforms, i vilken det påpekas att fördelarna med upplägget är att "courtagekostnaderna kan gå tillbaka till ägarna". Enligt utredningen kallar Allra-företrädare Klas Hellman för "Klasse". 

Hellman hjälpte alltså i allra högsta grad till med att etablera DS Platforms, och tjänade också stora pengar på det. Som tack för hjälpen bestämdes att Hellman, via sitt bolag Roan Capital, skulle få 25 procent av samtliga DS Platforms intäkter som härrörde från Allras och Solidars fonder. 

Det betalade sig bra. 

DS Platforms hade mycket små kostnader och vinstmarginalen var över 90 procent, enligt uppgifter från den advokatbyrå som Pensionsmyndigheten anlitat. 

Bara under DS Platforms förlängda räkenskapsår som sträcker sig mellan sista februari 2014 och mars 2015 fick Klas Hellman en utdelning på 13 miljoner kronor. För 2015 fick han 15 miljoner kronor, enligt de årsredovisningar som advokatbyrån tagit del av. 

Allra-profilerna lämnade sedan bolaget för att i stället starta en i stort sett identisk mäklarverksamhet på Dubai. Därefter sålde Klas Hellman sin lyxvilla på Lidingö till Alexander Ernstberger, i vad vad som blev den dyraste villaaffären i Sverige det året

Alexander Ernstberger.Foto: JOHANNA HANNO

Mångmiljonvinst från lyxvilla på Lidingö

Alexander Ernstberger betalade 50 miljoner kronor för den 250 kvadratmeter stora villan med strandtomt på Lidingö i november 2016.

När Hellman köpte villan åtta år tidigare kostade den 19 miljoner kronor. Han gjorde därmed en vinst på 31 miljoner kronor. Mäklare som Expressen tidigare har talat med konstaterade att 50 miljoner kronor var ett mycket högt pris för den aktuella villan.

Numera har DS Platforms verksamhet upphört och bolaget är under likvidation. Allra är under polisutredning, Solidar har fått mångmiljonböter för de transaktioner man gjort med DS Platforms för spararnas pengar och båda bolagen har kastats ut från PPM. Klas Hellman har kraftigt minskat sitt ägande i bolaget men har kvar en aktie, enligt finansinspektionen på Malta. 

Alexander Ernstberger betalade 50 miljoner kronor för den 250 kvadratmeter stora villan med strandtomt på Lidingö.Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Komplicerade upplägg på Irland

Men Hellman finns i bakgrunden i fler PPM-upplägg. Den gemensamma nämnaren för Allra, Solidar och Independent är Hellmans specialitet; derivat. 

Enligt källor till Expressen ska Hellman i sin roll på UBS ha uppvaktat flera bolag inom premiepensionen och "erbjudit" en fondstruktur med derivat, så kallade swappar. 

– De gjorde det för att kräma spararna på avgifter. Klas Hellman var säljansvarig på UBS och upplägget är ett totalt all inclusive-koncept med UBS, säger Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, som tidigt avslöjade PPM-bolaget Solidars upplägg på Malta. 

Ett av de bolag som nappade på UBS fondupplägg var det lilla fondbolaget Independent Investment Group, vilket Expressen tidigare berättat om

I fonderna döljer man kostnader i fonden med hjälp av "swappar", något som bekräftas av Pensionsmyndigheten. På så vis kan fonderna runda Pensionsmyndighetens avgiftstak. Konsekvensen är lägre avkastning för pensionsspararna. Till skillnad från Allra och Solidar är Independent ännu kvar i premiepensionen. 

Jens Forsberg var vd för Independent i samband med att fonderna sattes upp 2012, men lämnade bolaget samma år. Han bekräftar för Expressen att Klas Hellman ingick i den grupp på UBS som marknadsförde fondplattformen Lantern Structured Asset Management, LSAM, mot Independent. LSAM är det irländska dotterbolag där Independent-fonderna har sina bas. Bolaget helägs av UBS. 

– Vem på UBS som var arkitekt till fondstrukturen vet jag däremot inte, skriver Jens Forsberg i ett mejl. 

LÄS MER: Fondbolaget Solidar kastas ut ur PPM

Också Solidars fonder har tidigare sin bas hos samma irländska fondbolag, innan man i stället flyttade till Malta. 

Klas Hellman var i tre år också styrelseledamot i det svenska fondbolaget Granit. Han lämnade sin plats i styrelsen kort efter att hans engagemang i DS Platforms blivit känt. 

Kronofogdens razzia mot Alexander Ernstbergers villa på Lidingö.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tjänade en halv miljon kronor – i veckan

Klas Hellman har under sina år i den lukrativa svenska fondvärlden dragit in mångmiljonbelopp. 

Samma år som Hellman sålde rekorddyra villan till Allra-vd:n Ernstberger, 2016, gjorde Klas Hellman en vinst på 23 miljoner kronor (överskott av kapital), enligt uppgifter från Skatteverket. Hans "vanliga" lön 2016 landade på 1,8 miljoner kronor. 

Sammanlagt tjänade han därmed nästan en halv miljon kronor i veckan, före skatt.

Året därpå, 2017, minskade Hellmans lön till 169 700 kronor. Vinst från företag, fastighetsförsäljningar eller liknande (överskott av kapital), blev strax över 5 miljoner kronor, enligt Skatteverket.

Sommaren 2017 sålde han ännu ett hus på Lidingö, den här gången ett kedjehus med åtta rum på Gåshaga brygga, för nära 16 miljoner kronor. 

Hellman köpte huset året innan och vinsten stannade på strax över 600 000 kronor. 

Bor i paradvåning på Östermalm

Hellman bor i dag i en lyxvåning på 277 kvadratmeter i stadsdelen Östermalm i Stockholm. 

Han driver verksamhet inom bolaget Lord Derby Securities, som på förra årets omsättning på 12 miljoner kronor gjorde en vinst (efter finansiella poster) på 10 miljoner kronor. 

Expressen har sökt Klas Hellman. 

 

Snåriga produkter med höga avgifter

Det ifrågasatta finansinstrumentet som har använts kallas för en swap, och betyder förenklat att i stället för att köpa ett knippe med till exempel tio utvalda aktier så ber man en mäklarfirma skapa en konstgjord produkt (derivat) som är på pricken lik det knippet med aktier – men att man samtidigt betalar en avgift till mäklarfirman som skapat produkten. 

Avgiften kan sedan PPM-fonden och mäklarfirman dela på. 

Det är den avgiften som kritiserats kraftigt i både Allras och Solidars fall. 

Pensionsmyndigheten blev uppmärksammade på problemet först efter Svenska Dagbladets granskning av PPM-jätten Allra.

Swappar i sig är inte något konstigt, däremot har avgifterna som har kunnat tas ut från PPM-fonder ifrågasatts. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!