Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk el blir dyrare efter brexitbeskedet

Omröstning om nyval i Storbriatnnien. Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tvingas vänta med sin brexit.Foto: STEVE TAYLOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / STEVE TAYLOR/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vindkraftverk vid Öresundsbron.Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyråFoto: Pressbild

I vinter stiger elpriserna till följd av brexit, rapporterar Sveriges Radio.

Även den svaga kronan bidrar till att det blir dyrare för svenska folket att hålla varmt i stugorna.

– Elen köps och säljs på en nordisk gemensam marknad och där handlas den i euro. Har vi en svag svensk krona blir elen dyrare, säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, till SR.

På måndagen meddelade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att man godkänner en förlängning av brexit till den 31 januari 2020. Alternativet, att Storbritannien bryter sig ut ur EU utan ett avtal, är alltså inte aktuellt i nuläget.

Sveriges Radio rapporterar att beskedet innebär att Storbritannien fortsätter handla med utsläppsrätter inom det europeiska systemet, vilket håller uppe priserna.

– Ja, vi har ju sett att priserna på utsläppsrätter har blivit högre som en följd av fördröjningarna av brexit och det påverkar spotpriserna på elmarknaden, säger Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, till kanalen.

Men det är inte bara britternas velande som påverkar – även den svaga svenska kronan håller priserna på höga nivåer. Det beror på att elen köps och säljs på en gemenskam marknad med euro som valuta.

Allt du behöver veta om brexit – på två minuter

”Bör välja ett fast elpris”

Förra året var elpriserna exceptionellt höga, och riktigt så illa verkar det inte bli i år. Men det kan ändå vara klokt att göra sig reda på att elen kommer äta upp en stor del av hushållets månadsbudget:

– Vi kan se att marknaden förväntar sig en kostnadshöjning till uppåt 50 öre per kilowattimme i vinter. Har man en snäv budget bör man nog välja ett fast elpris. Kan man däremot hantera kostnadsvariationer kan det vara fördelaktigt med ett rörligt elpris, men då bör man kanske hänga med lite grann och se hur elpriserna förändras, säger Anna Carlén.

Oklar framtid för brexit 

Cathrine Danin från Swedbank om brexit-förlängningen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!