På presskonferensen deltar finansminister Magdalena Andersson och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNPå presskonferensen deltar finansminister Magdalena Andersson och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
På presskonferensen deltar finansminister Magdalena Andersson och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría.  Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Svensk ekonomi växer och hör till en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNSvensk ekonomi växer och hör till en av de snabbast växande ekonomierna i världen. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Svensk ekonomi växer och hör till en av de snabbast växande ekonomierna i världen.  Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESFinansminister Magdalena Andersson. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Finansminister Magdalena Andersson.

 Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Svensk ekonomi växer starkast bland rika länder

Publicerad

Sverige hör till en av de snabbast växande ekonomierna bland världens rika länder.

Det uppger OECD i sin årliga rapport.

– Vi är stolta över Sveriges framgångar, säger Angel Gurría, generalsekreterare vid OECD.

På onsdagseftermiddagen presenteras OECD:s och finansdepartementets granskning av svensk ekonomi.

Och det är en ljus bild som tecknas - svensk ekonomi växer och hör till en av de snabbast växande ekonomierna bland de rika länderna i världen.

Stark makroekonomisk tillväxt

På en presskonferens där finansminister Magdalena Andersson och OECD:s generalsekreterare Angel Gurría deltar presenterades resultaten.

– Sverige har en stark markoekonomisk tillväxt, säger Angel Gurría på presskonferensen.

Han framhåller att Sverige är ett exempel på hur man lyckats kombinera en ekonomisk tillväxt med minskad arbetslöshet, ett stort flyktingmottagande och en fungerande välfärdsmodell.

"Vi fortsätter ro"

Tillväxt och produktivitet kombineras i Sverige med ett socialt välfärdsbygge som sätter inkludering högt. Kombinationen av dessa två faktorer är en nyckel till Sveriges framgång menar Gurría på presskonferensen.

– Vi kommer inte att gå på semester bara för att det ser bra ut, vi kommer att fortsätta att ro, jag älskar att ro, säger finansminister Magdalena Andersson på presskonferensen.

Varnar för skuldsättning

Men bara för att det ser ljust ut för svensk ekonomi saknas det inte orosmoln. Sverige är dålig på att få in invandrare på arbetsmarknaden, ojämlikheten i form av inkomstskillnader ökar och den rådande situationen på bostadsmarknaden riskerar att skapa en bubbla.

Gurría varnade här för att hushållen är för skuldsatta.

Magdalena Andersson kommenterade Gurrías varning och sa att amorteringskravet minskat skuldsättningen något men framhöll att det primära problemet är att Sverige under en lång tid byggt för lite.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen