Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SvD: Tidigare Ericsson-chefer kommer åtalas för mutbrott

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

Flera tidigare Ericsson-chefer kommer åtalas för mutbrott, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

Åklagaren bekräftar inte uppgifterna om ett förestående åtal för SvD Näringsliv men säger att misstankarna om mutbrott ligger fast.

Sedan två år tillbaka pågår två svenska förundersökningar mot tidigare anställda på Ericsson. 

En del av misstankarna rör händelser i Djibouti år 2011–2012, enligt SvD. Kammaråklagare Mats Jansson uppger för tidningen att man har delgivit ”fler än två” män misstanke om att ha mutat statstjänstemän med 20 miljoner kronor för att vinna ett kontrakt och att han räknar med att snart fatta beslut i åtalsfrågan.

Enligt SvD:s uppgifter har han i praktiken bestämt sig för att väcka åtal för grov bestickning. 

Den andra delen av förundersökningen handlar om mutor i Kina. Kammaråklagare Leif Görts säger till SvD att det handlar om cirka en halv miljard kronor. Han uppger inte huruvida någon delgivits misstanke om brott.

49 sparkades efter mututredning i USA

Ericssons pressavdelning skriver till SvD att företaget avböjer att kommentera förundersökningen.

I september 2019 meddelade Ericsson att man hade sparkat 49 anställda efter att amerikanska myndigheter funnit att telekomföretaget betalat ut flera hundra miljoner kronor i mutor i sex länder. 

I december det året nådde Ericsson en förlikning med amerikanska staten som innebar att företaget fick betala en miljard dollar till USA.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!