Svartjobbsfabriken som omsätter 100 miljoner

Vid ett tillslag hittades patroner till automatvapen och dollarsedlar.
Foto: Byggnadsarbetaren

Byggnadsarbetaren har kartlagt ett nät av svarta företag inom byggbranschen i Stockholm.

Tidningen har stött på en fullskalig ”industri” med kopplingar till grov organiserad brottslighet. 

Den omsätter minst 100 miljoner per år, och kan fortsätta med hjälp av utslagna och alkoholiserade målvakter från Lettland. 

Tillvägagångssättet återkommer ständigt i Byggnadsarbetarens granskning av vad man kallar svartjobbsfabriken.

Tidningen redogör steg för steg hur vitt blir svart – och kriminellt. Drivande är oftast personer med kopplingar till Lettland.

Först köps några företag med fläckfritt förflutet upp. 

Bulvaner sätts in i styrelserna 

När företagsköpet är avklarat sätts bulvaner, som byts ut med jämna mellanrum, in i styrelserna. Och inriktningen ändras till byggverksamhet.

Louise Brown, grundare av Credability Ctrl Solution och en av Sveriges två godkända antikorruptionsrevisorer, menar att det finns flera fördelar för kriminella att köpa företag framför att starta nya.

– Det är enklare och det går mycket snabbare. Det krävs mer pappersarbete att starta nytt. Utrymmet för granskning är också mindre om man övertar en redan existerande firma, säger Louise Brown till Byggnadsarbetaren.

Falska fakturor – svarta löner

Därefter fortsätter tricksandet. 

Ställningsbygge, fasadjobb eller monteringsarbeten anges som huvudsysselsättning på ett eller två av företagen. Två eller tre andra ordnar med hjälp av falska fakturor svarta löner till arbetarna.

Mängder av så kallade ID06-kort rekvireras. Korten är sådana som ska användas av personer som vistas på byggarbetsplatser. Men byggföretaget redovisar inte arbetskraften. I stället betalas svarta löner ut, och till hjälp tas fakturaskrivande bolag.

Sedan ångar det på. Ännu fler ID06-kort begärs ut – till fler svartjobbare. Och miljonerna rullar in.

Företagen sätts i konkurs

När Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten böjar jaga de fifflande bolagen upptaxeras de – för att sedan försättas i konkurs. Inga pengar betalas dock in, eftersom de identiteter som utnyttjats står som ägare.

Därefter köps nya företag upp, och karusellen med svartjobb, svarta löner och utnyttjande av målvakter snurrar vidare.

Anledningen till att identiteter bytts ut och flyttas mellan bolagen handlar om att göra det mer komplicerat att utkräva ansvar. Man vill ge en så förvirrande bild som möjligt. På det här sättet blir det svårare att hitta bevis för vem som ska stå till svars.

Louise Brown, grundare är en av Sveriges två godkända antikorruptionsrevisorer.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Kan slussa människor ut och in”

– På så sätt har man kontroll på människorna och kan slussa dem ut och in, som man vill. Och så undanhåller man dem från myndigheterna. Det finns regler som säger att om man är verksam i Sverige, så ska man också skatta här. Men om det inte finns något som bevisar att man har befunnit sig fysiskt här, förutom en biljett till en färja, så är det lättare att hålla sig utanför det offentliga systemet och myndigheternas kontroll, säger Louise Brown till Byggnadsarbetaren.