Svaret: "Möjligt att styrelsen blivit lurad"

Det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds bemöter nu Pensionsmyndighetens anklagelser.
Det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds bemöter nu Pensionsmyndighetens anklagelser.
Foto: Pensionsmynidgheten / MAGNUS GLANS, 2012

Det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds bemöter nu Pensionsmyndighetens anklagelser.

Fonden planerar att betala tillbaka betydande belopp inom den närmaste veckan. Samtidigt garderar sig bolaget.

– Om det är så att någon gjort något brottsligt så är det möjligt att Falcon Funds SICAV:s styrelse blivit lurad, säger advokat Alf-Peter Svensson som företräder styrelsen.

Det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds bemöter nu Pensionsmyndighetens anklagelser, i ett pressmeddelande utan någon officiell undertecknare eller kontaktuppgift via telefon och mejl. Allt som står är en adress på Malta.

Ordförande i styrelsen är Tonio Fenech, tidigare finansminister på Malta, men hans namn står inte under pressmeddelandet.

Lena Torlegård på pr-byrån Springtime har bistått fondens styrelse med utskicket pressmeddelandet.

Vem är undertecknare?

– De vill inte sätta någon kontaktperson. De har ingen personal i fonden. De har en styrelse och förvaltningen är utlagd på en förvaltare.

Är det styrelsens ordförande som står bakom pressmeddelandet?

– Det är styrelsen.

Är det han, styrelseordföranden, som var clearat det?

– Det är styrelseordföranden som har clearat det.

På vilket sätt respresenterar Springtime Falcon Funds?

– Vi representerar inte dem officiellt. Vi är inte kontaktperson åt dem. Vi hjälper styrelsen med att skicka ut pressmeddelanden och mediebevakning. De pratar inte svenska och har ingen representation här. Men vi talar inte för deras räkning.

Ordförande i styrelsen är Tonio Fenech, tidigare finansminister på Malta.
Foto: Martin.Agius / Maltas regering.

Planerar betala tillbaka

Fonden planerar att betala tillbaka betydande belopp inom den närmaste veckan, utöver de 650 miljoner bolaget hittills betalat.

Falcon Fund tillbakavisar Pensionsmyndighetens uppgifter om att 1,5 miljarder är placerade i innehav som är ickelikvida eller tveksamma.

Det är en “överdrift”, uppger bolaget i pressmeddelandet.

– Man håller på med en utförsäljning och man har fått en bortre tidsgräns av de maltesiska myndigheterna, säger advokat Alf-Peter Svensson som företräder Falcon Funds SICAV. Han är juridiskt ombud för bolaget i den rättsliga tvist som ligger i Stockholms tingsrätt och har under dagen talat med styrelseordföranden, maltesen Tonio Fenech, tidigare finansminister på Malta.

“Det ska noteras att alla fondens investeringar är stämmer överens med UCITS (EU:s regelverk för värdepapper red. anm), skrev styrelsen i det pressmeddelande som offentliggjordes efter Pensionsmyndighetens anklagelser om misstänkt brottslig verksamhet i bolaget.

“Styrelsen för Falcon Fund delar inte den svenska Pensionsmyndighetens oro över värdet av fonderna”.

I pressmeddelandet uppgav styrelsen att den kommer att samarbeta fullt ut i myndigheternas utredningar.

– De kommer att vara behjälplig med alla papper, säger Alf-Peter Svensson.

“En total avyttring av fonderna kommer att göras på ordnat sätt för att skydda pensionsspararnas investeringar”, skrev fondbolaget och fortsatte: “Detta förväntas vara klart inom några få månader.”

Anmälan ökar trycket

Pensionsmyndighetens brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten ökar trycket på bolaget. Men Falcon signalerar att eventuella brottslingar finns att söka utanför styrelsen.

– Om det är så att någon som gjort något brottsligt så är det möjligt att Falcon Funds SICAV:s styrelse blivit lurad.  Det kommer i så fall betyda att Falcon Funds SICAV vidtar rättsliga åtgärder mot den eller de som lurat styrelsen, säger advokat Alf-Peter Svensson.

Men vad finns det då för värde i fonderna? Advokat Alf-Peter Svensson vet inte men säger:

– Utgångspunkten är att de tillgångar som finns i fonderna är korrekt värderade. Och det är det belopp som de är värderade till som man hoppas att man ska få när man säljer. Det viktiga är att pensionsspararna får tillbaka sina pengar och det kommer de att få. Sedan är det frågan om de får tillbaka 100 procent, eller 98 procent eller 90 procent. Det är det som återstår att se.

Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg kommenterade under eftermiddagen Falcon Funds uttalande i ett mejl till Dina Pengar:

“Det är bra att MFSA (Maltas finansmyndigheter) nu tvingat Falcon att betala tillbaka pengarna och att Falcon börjat betala tillbaka de kontanter som funnits i fonderna”, skriver han och tillägger:

“Stämmer Falcons påstående så bör det inte vara några problem för fonderna att omedelbart betala tillbaka alla pensionsspararnas pengar. Jag kan också konstatera att Falcon inte förnekar att det finns illikvida innehav. Det i sig visar att det var rätt att säga upp samarbetsavtalet.”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!