Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magdalena Andersson om ekonomin: ”Vinden mojnar”

”Vår bedömning är att det är välavvägd politik - det är en i stort sett neutral finanspolitik”
Vi vet att en buffert behövs för att vi ska ha råd med kärvare tider, skriver Elisabeth Svantesson i Aftonbladets debattartikel. Foto: SVEN LINDWALL
Under torsdagens ska finansminister Magdalena Andersson (S) redogöra det ekonomiska läget inför nästa års budget. Foto: SVEN LINDWALL
Regeringen på plats på Harpsund. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen / Anna-Karin Nilsson

Under torsdagen träffas regeringen på Harpsund för att diskutera januariavtalets miljardlöften. 

Vid 15-tiden mötte finsansminister Magdalena Andersson pressen. 

Finansministern ser en avmattning i konjunkturen och bedömer att reformutrymmet är 25 miljarder kronor.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson menar att regeringen för en politik för ökad ojämlikhet.

– Man satsar på dem som bor i Djursholm och Danderyd när vi skulle behöva precis tvärtom, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) mötte på torsdagseftermiddagen på Harpsund i Sörmland och presenterade finansdepartementets nya prognoser för ekonomin och regeringens budgetarbete.

Prognosen för BNP är 1,4 procent, att jämföra med 1,6 procent i prognosen i april.

– Vi ser en avmattning från höga nivåer mot lite mer normala tillväxtnivåer, säger hon.

– Vinden mojnar nu något. Vi ser ingen direkt motvind, men några av de orosmoln som vi har pekat på ett tag har tornat upp sig lite kraftigare.

Magdalena Andersson pekar särskilt på handelskriget mellan USA och Kina och risken för en avtalslös Brexit.

Magdalena Andersson har tidigare yttrat sin oro om att omvärlden kan få stora effekter på svensk ekonomi och nu nämner hon bland annat Brexit.

Andersson: 25 miljarder till reformer

Andersson bedömer att Sverige har ett reformutrymme på ungefär 25 miljarder kronor.

– Att bedriva en kraftigt åtstramande politik i ett läge där vi ser en konjunkturavmattning vore enligt min bedömning oklokt.

Enligt en genomgång som Dagens Nyheter gjorde på onsdagen kommer de reformer som utlovats i januariavtalet att kosta nästan 19 miljarder. Statliga Konjunkturinstitutet bedömer att reformutrymmet är i princip noll.

– Men regeringen utgår inte från våra siffror, de utgår från sina siffror och de ligger högre. Så de kommer antagligen att se att de har en del pengar att spendera, ett reformutrymme på ungefär 20 miljarder kronor, samtidigt som de når överskottsmålet, sade Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet till DN.

Arbetslöshetsprognosen är oförändrad sedan prognosen i vårpropositionen och arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden väntas fortsatt ligga på rekordhöga nivåer.

Statsvetaren om redovisningen av rikets finanser.

Madestam: Surt att svälja för S

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror att det finns en risk att vi går in i en lågkonjunktur, något som också Magdalena Andersson tog upp på pressträffen.

– Jag tror också att hon är för optimistisk om arbetsmarknaden. Vi ser att sysselsättningen faller tillbaka och arbetslösheten stiger, om än från höra nivåer.

S-debattören Daniel Suhonen är kritisk mot att regeringen genomför de förslag som Centerpartiet och Liberalerna drivit igenom i januariavtalet.

– Frågan är om skattesänkningar för de mest välbeställda är rätt prioritering, säger han.

Expressens statsvetare Jenny Madestam menar att januariavtalet gör regeringens budgetarbete svårare.

– Flera av de 73 punkterna är väldigt sura att svälja för Socialdemokraterna, säger hon.

Samtidigt är regeringen mycket mån om att samarbetet ska hålla, säger Madestam.

– Det var också intressant att Magdalena Andersson tog upp exempel på politisk oro i andra länder i Europa för att understryka hur viktigt fyrpartisamarbetet är. Det är för att lägga över bollen i Centerns och Liberalernas knä, att inte bryta det och kanske till och med hålla i det efter nästa val. 

Ulla Andersson om den kommande ekonomin.

Ulla Andersson: Man satsar på dem som bor i Djursholm

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt efterlyser tydligare besked om hur regeringen ska satsa på trygghet och säkerhet. Han saknar också ett omnämnande av många kommuners besvärliga ekonomiska situation i finansministerns presentation.

– Då tänker jag framför allt på de lite mindre kommunerna som har det synnerligen svårt just nu, inte minst i spåren av den, som jag bedömer det, ansvarslösa invandringspolitik som har förts.

Det handlar inte bara om stimulanser till kommunerna, menar han.

– Man kan inte bara hålla på och stimulera hela tiden, utan man behöver få konstroll på utgiftssidan.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är kritisk mot regeringens inriktning.

– Vi kommer att få en politik för ökad ekonomisk ojämlikhet, en underfinansierad välfärd och en politik där man satsar på dem som bor i Djursholm och Danderyd när vi skulle behöva precis tvärtom. Vi behöver en politik för ekonomisk jämlikhet och satsningar på välfärden.

Svantesson: Regeringen står handfallen

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att Magdalena Anderssons genomgång visar att regeringen inte har kontroll på det som händer i Sverige. 

– Vi har problem med gängskjutningar och långa vårdköer. Det nämnde hon inte med ett ord. Vi går dessutom in i ett betydligt betydligt sämre läge ekonomiskt. 

– Då kommer det att krävas prioriteringar från politiken, att man vågar säga nej till friår och andra saker som kostar pengar. Man måste göra rätt saker helt enkelt. De beskeden fick vi inte i dag.

Vad bör man prioritera i stället?

– Nu gäller det att se till att det mest grundläggande fungerar. Att unga tjejer ska kunna gå hem på kvällen efter en fest och känna sig trygga. Att vi ser till att gängskjutningarna som har blivit rena avrättningar upphör. 

– Vi har ett nytt läge i Sverige och det måste man ta på allvar. Den utvecklingen kommer inte att vända av sig själv. Då krävs det pengar, men det krävs också reformer, att man ibland jobbar på ett annat sätt. Men regeringen står helt handfallen i detta.

SD-riksdagsledamoten om kommunsektorns finanser.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!