Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svantesson: Viktigt att prioritera rätt nu

Elisabeth Svantesson höll presskonferens i Riksdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson talade i Harpsund. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna tror inte på finansministerns beskrivning av den ekonomiska verkligheten. 

Reformbehoven är stora, men reformutrymmet är det sannolikt inte, menar Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

– I det läget är det viktigt att prioritera, säger hon.

Elisabeth Svantesson höll en pressträff på torsdagen som ett svar på finansminister Magdalena Anderssons, S, presentation av finansdepartementets nya prognoser för ekonomin och regeringens budgetarbete.

Andersson anser att det finns ett reformutrymme på ungefär 25 miljarder kronor för 2020. Moderaterna ställer sig frågande inför den siffran.

”En lyx vi inte har råd med”

– Det är en bit ifrån det Konjunkturinstitutet sade, de trodde att det borde vara ungefär noll. Oavsett vad man landar i för reformutrymme är reformbehoven mycket större, säger Elisabeth Svantesson enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I ett debattinlägg i Aftonbladet kräver Svantesson att regeringen skrotar omtalade reformer som familjevecka och friår.

”Det är en lyx Sverige inte har råd med”, skriver M-politikern som menar att skattepengarna borde användas till att komma till rätta med långa vårdköer och nästan dagliga skjutningar.

M: Sämre tider kan vara på väg

Efter finansministerns framträdande i Harpsund säger Svantesson i sin kommentar:

– Konjunkturen har försämrats, den tyska ekonomin har försämrats och handelskriget mellan USA och Kina riskerar att förvärras. I det läget är det viktigt att prioritera. Medborgare måste veta att resurser satsas på det som verkligen behövs.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!