Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svantesson: ”Regeringen ägnar sig åt lyxfrågor”

Se senaste avsnittet av Dina Pengar 10 september.
Dina Pengars tv-program leds av Alexander Klaar.

Elisabeth Svantesson, M, är oppositionens finansminister.

Inför budgetpropositionen nästa vecka beskriver hon regeringens politik som oseriös.

– Jag tror väldigt många som bor i Sverige känner ”vad får jag för skattepengarna?” Det funkar ju inte, säger Svantesson i Expressen-TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Den 18 september presenterar finansminister Magdalena Andersson, S, och regeringen höstbudgeten som förhandlats fram med stöd av Centern och Liberalerna.

I en intervju med Expressen-TV:s Alexander Klaar, programledare magasinet Dina pengar, sågar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson regeringens ekonomiska politik.

– Jag tycker att helheten är väldigt märklig. Här är fyra partier som haft en önskelista och så har man suttit och bokat av de här önskelistorna. Problemet är att det är ett lapptäcke av förslag och ganska oseriös ekonomisk politik, säger Svantesson.

Moderaterna ekonomiexpert återkommer till vad hon kallar regeringens lyxfrågor.

– Man möter inte Sveriges behov. Sverige behöver inte friår just nu, Sverige behöver inte familjeveckor. Sverige behöver inte ett lapptäcke i skattesystemet. Sverige behöver en skattereform. Nu blir det massa särlagstiftning i stället för att tillgodogöra alla partier.

Du pratar både om ytterligare skattesänkningar och mer prioriteringar. Hur går det ihop?

– Man måste våga fatta tuffa beslut. Vi vill slopa enprocentmålet i biståndet och har en ram i stället. Och vi vill fylla behoven på hemmaplan i stället. Vi har sagt nej till höghastighetståg. Inte för att vi inte gillar att det ska gå snabbare att åka mellan Stockholm, Malmö och Göteborg utan för att det kostar vansinnigt mycket pengar, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Jag tror väldigt många som bor i Sverige känner vad får jag för skattepengarna? Det funkar ju inte. Polisen kommer inte när jag ringer. De är överbelastade. Skolan har inte de resultat man kan förvänta sig. Det grunduppdraget måste vi se till att klara innan vi kan ge oss in på vad jag kallar för lyxfrågor som den här regeringen ägnar sig åt.

Moderaterna vill minska biståndet genom överge enprocentmålet och ersätta med en biståndsram. Vad har hänt de senaste åren med ekonomin eller omvärlden fått er att ångra er?

– Med vårt förslag är Sverige den tredje största givaren i OECD. Man ska komma ihåg att det bara är vi och Norge som har ett enprocentmål. Enprocentmål är det enda politikområdet som tillåts växa år för år. Det är inte rimligt. Vi är uppe i 50 miljarder i år. Det måste ställas mot andra utgifter. Vi lägger dubbelt så mycket på bistånd än på polisen.

Ska man inte öka biståndet när det aldrig tidigare varit så mycket människor på flykt i världen undan konflikt och naturkatastrofer?

– Jag tror att man kan göra väldigt mycket mer av pengarna vi avsätter. Vi vet att det finns stora ineffektiviteter i biståndet. Det finns många exempel på hur pengar försvinner. Det finns många exempel på ganska dåliga projekt

Forna Alliansenkollegerna C och L stöder den här budgeten. Det betyder ju att ni gör olika prioriteringar?

Vi gör olika val. Vi är opposition. Vi fortsätter att pressa på för trygghet och driva frågan om en bidragsreform. För att klara integrationen och invandringen behöver vi tuffare krav. Vi behöver ett bidragstak så det inte lönar sig att vara hemma. Vi behöver en bidrageform som gör att man kvalificerar in sig i systemet. Det kommer vi inte se med de här fyra partierna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!