Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svanberg utskrattad i USA i natt

I natt hånades BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg för sitt uttalande om att han och BP visst bryr sig om "the small people". Foto: Brendan Smialowski
WASHINGTON. Mötet med Barack Obama gick bra - men när Carl-Henric Svanberg efteråt skulle tala direkt till de drabbade gick det helt fel.
I natt attackerades och hånades BP:s svenske styrelseordförande för sitt uttalande om att han och BP visst bryr sig om "small people" - vilket kan översättas som "kortväxta människor" eller till och med "mindre värda människor".
- Det var en miss i översättningen, förklarar BP:s talesman Toby Odone, som tvingades gå ut med en rättelse på talet i natt.

FAKTA

Oljekatastrofen


BP:s oljeplattform Deepwater Horizon låg innan den ödesdigra katastrofen i den Mexikanska golfen utanför Louisianas kust.
Den 20 april i år var olyckan framme. Efter en explosion sjönk hela oljeriggen och upptakten till en av världens största oljekatastrofer var ett faktum.
Plattformen låg 200 kilometer från New Orleans och drygt 60 kilometer utanför USA:s kust. Trots flera försök att täta det läckande hålet läcker det ut 35 000 och 60 000 fat om dagen, enligt uppgifter till Sky News.

Det som var tänkt som ett effektivt möte på 20 minuter tog nästan fyra timmar.
Barack Obama tvingades att stuva om sitt program helt i går för att kunna slutföra mötet med BP:s svenske styrelseordförande.
Först vid 20.30-tiden svensk tid kom presidenten ut till den samlade pressen i Vita huset - i stället för 18.15, som det var planerat.
- Jag har just avslutat ett konstruktivt möte med BP:s ordförande, Carl-Henric Svanberg, sa presidenten.

"Det är inte bra nog"

Obama vidhöll att BP måste mobilisera ytterligare för att få stopp på hela oljeläckan, och inte 90 procent som BP har satt som mål de närmaste veckorna.
- Det är inte bra nog, sa Barack Obama.
Enligt uppgift till Expressen var det en mycket tuff grillning.
- Vad vi har förstått var det ett mycket ansträngt möte i Vita huset. President Obama var mycket bestämd, behärskad och korrekt, har jag fått veta. Från början var mötet tänkt att pågå i 20 minuter, men det tog över tre timmar, säger en säger en centralt placerad källa på BP.

Bad om ursäkt

Anledningen till det förlängda mötet: oenigheter kring aktieutdelningen.
- Vi visste att president Obama skulle kräva att vi ställde in årets aktieutdelning, men det var inte klart under vilken tidsperiod pengarna skulle betalas ut. Där hade parterna olika uppfattning vilket bidrog till att mötet tog längre tid än väntat, fortsätter källan.
Efter mötet med presidenten valde Carl-Henrik Svanberg att göra ett sällsynt framträdande för pressen.
BP:s styrelseordförande började med att be om ursäkt till amerikanska folket.
- Jag vill först och främst passa på att be det amerikanska folket om ursäkt, sa Carl-Henric Svanberg.
- Jag hör kommentarer ibland att de stora oljebolagen giriga företag som inte bryr sig, men så är inte fallet i BP, vi bryr oss om de små människorna, sa BP:s styrelseordförande.
I natt mötte hans uttalande hånfulla kommentarer i USA då "small" snarare betyder små som i mindre värda människor eller människor att se ner på.

Kritiserad i natt

Det fick bloggare och andra kommentatorer i USA att gå loss på tangenterna.
New York Times politiske reporter Andrew C Revkin bloggade om Svanbergs kommentar i natt:
- Vad är det med detta jättelika oljebolag som genererar tjänstemän som inte kan undvika att uttrycka saker på otroligt känslokalla sätt? Först kom Tony "Jag vill ha mitt liv tillbaka" Hayward, I dag var det Carl-Henric Svanberg, ordförande i styrelsen.
Bill Shein, krönikör på Berkshire Eagle kallade Svanberg's kommentar för "världens mest graverande, nedlåtande, och avslöjande uttalande".
The Washington Post skrev i natt om Svanbergs "Small-people"-citat och länkade till en hemsida där man redan nu kan köpa T-shirtar med Svanbergs citat: "Vi bryr oss om mindre värda människor".
Expressen kan nu också avslöja att Carl-Henric Svanberg väljer att inte besöka katastrofområdet kring Mexikanska golfen - vilket knappast kommer att öka hans popularitet.
- Han har inga planer på att åka till området vid Deepwater Horizon den här gången, men det kan ändras i morgon, säger Toby Odone, presstalesman på BP:s kontor i USA.
Varför inte?
- Han är här i huvudsak för att träffa presidenten, det är väl anledning nog att vara här. Han är mycket engagerad och involverad i allt arbete.

"Det är ofattbart"

Beskedet togs inte emot bra av amerikaner utanför Vita huset i natt:
- Det är ofatttbart, ett fullständigt oansvarigt beslut. Att han vågar vara låta bli att göra det, med den press han har på sig. Man tog för givet att han skulle visa sin respekt mot de ytterst drabbade nu när han var här, detta är... oförskämt, säger Samantha Walz, som jobbar som författare.

"Fullständigt obegripligt"

Anders Bylund, krishanteringsexpert på PR-byrån Burson-Marstceller:
- Det är fullständigt obegripligt. Han kanske har massa goda skäl men då måste han förklara varför, säger Anders Bylund, krishanteringsexpert på PR-byrån Burson-Marstceller.
I dag väntar nästa prövning för Svanberg. Den engelska tidningen The Guardian uppger i dag att han och BP:s vd Tony Hayward då kommer att grillas framför 35 upprörda medlemmar av kongressutskottet.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!