Allt färre svenskar köper småhus men de som väl läggs ut och säljs går för högre priser. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Allt färre svenskar köper småhus men de som väl läggs ut och säljs går för högre priser. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN

Sval villamarknad – då stiger priserna

Publicerad

Försäljningen av villor dyker – men priserna går åt andra hållet.

Under årets tredje kvartal steg huspriserna med tre procent, enligt färsk statistik.

Sett till helåret är prisökningen ännu större.

– Det driver upp priserna att inte fler hus ligger ute, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson.

Dina Pengar kunde i går berätta om en sval villamarknad i nästan hela Sverige. Folk väljer att bo kvar i sina hus på grund av brist på utbud på bostäder att flytta till.

Det leder till en minskad omsättning på husmarknaden.

 

LÄS MER: Försäljning av villor dyker – få objekt ute 

 

Trend: Huspriserna stiger

Men de objekt som väl läggs ut på marknaden säljs – och priserna går i princip bara åt ett håll: uppåt. Det är tvärtemot bostadsmarknaden, där prisutvecklingen tycks ha stannat av.

– Det har varit stigande priser länge för småhus och det beror på låga räntor och god inkomstutveckling. Ändå har småhuspriserna släpat efter bostadsrättspriserna lite grann, säger Bengt Hansson på Boverket.

Nu när bostadsrätterna stannar av tror han att småhusen går samma väg.

– Vi kommer att få se samma utveckling med småhus, att priserna planar ut framöver.

Priserna ökar mest i Jönköping

Färska siffror från Statistiska centralbyrån visar att priserna för småhus har gått upp med nästan tre procent i landet det senaste kvartalet. Som mest i Dalarna, Jönköping och Blekinge, där priserna steg med sex procent.

Endast Kalmar och Jämtland gick emot trenden. Där föll priserna med en procent.

 

LÄS MER: Nya siffror – allt fler vill binda sina bolån 

 

Trenden är tydlig: Huspriserna stiger stadigt.

Sett till ett år har priserna stigit med nio procent totalt. Och även där sticker Jönköping ut – där har huspriserna ökat med 14 procent. Tvåa i klassen är Halland, Dalarna och Stor-Malmö, där priserna har gått upp med tolv procent.

Boverket: Bristen driver upp priserna

En av förklaringarna till de stigande priserna kan vara att det byggs så få småhus.

– Det driver upp priserna att inte fler hus ligger ute, så det har säkert bidragit till prisökningarna, säger Bengt Hansson.

Totalt genomfördes 12 708 köp av småhus under perioden juli-september. Medelpriset landade på nästan tre miljoner kronor: totalt 2,971 miljoner. Och som vanligt är det Stockholm som drar upp medelpriset rejält – där kostade ett snitthus 6,1 miljoner kronor de senaste tre månaderna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen