Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svagare valuta än kronan – rusning efter Turkiet-resor

Ett hotell på turistorten Alanya. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
Strand vid semesterorten Alanya i Turkiet. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Solresorna till Turkiet har börjat återhämta sig efter kuppförsöket 2016 – och i år har de ökat med 40 procent hos researrangören Ving.

Samtidigt ligger den turkiska liran på låga nivåer och kostar nu 2,16 kronor. 

– Tipset är att man ska boka resan så snart som möjligt, säger Barbro Holmberg på Ving. 

Solresorna till Turkiet dippade rejält efter det misslyckade kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdoğan 2016. 

Researrangören Ving märkte av effekten tydligt. 

Barbro Holmberg, pressinformatör Ving. Foto: Ving

– De senaste åren har vi haft betydligt färre resor till Turkiet än för fem år sedan. Det beror på den politiska oron i Turkiet och regionen, och kriget i Syrien med stora flyktingsströmmar som gått genom Turkiet, säger Barbro Holmberg, pressinformatör hos Ving. 

LÄS MER: Turistländerna där vi får mest för pengarna

Efter nedgången – allt fler bokar semester i Turkiet

Nu har den sjunkande trenden vänt uppåt och många väljer återigen att boka solsemester till landet. 

– Jämfört med i fjol har sommarresorna till Turkiet ökat med närmare 40 procent. Nästan 80 procent av sommarresorna till Turkiet är sålda. 

Ving räknar resor från den första april till sista september som sommarresor. 

Även om den svenska kronan är svag så är den turkiska liran betydligt svagare. För tio år sedan kostade den drygt 5 svenska kronor men under måndagen kostade den 2,16 kronor. 

Raset förklaras med hög inflation och en turkisk centralbank som tappat i förtroende, efter att president Erdoğan berättat att han vill stärka regeringens kontroll över den. 

LÄS MER: Så påverkas din resa av den svaga kronan

Centralbanken höjde styrräntan till 17,75 procent

I slutet av förra veckan höjde den turkiska centralbanken styrräntan med 1,25 procentenheter till 17,75 procent, efter att några veckor tidigare ha höjt styrräntan med 3 procentenheter. 

Beslutet fick liran att stiga från att tidigare ha kostat under 2 kronor – men för svenska semesterfirare ligger valutan fortfarande på attraktiva nivåer. 

– Vi kan inte spåra att ökningen av sommarresor till Turkiet beror på den svaga turkiska liran, säger Barbro Holmberg. 

Kleopatra Beach vid turistorten Alanya. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

LÄS MER: Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok

Finns fortfarande chans på sommarresa till Turkiet

Vill du boka en sommarresa till Turkiet finns fortfarande möjligheten. 

– Tipset är att man ska boka resan så snart som möjligt om man vill ha ett bra hotell. Det kan även vara bra att vara lite flexibel kring avresedagarna och inte bara titta på lördagar och söndagar. Sedan kan det vara bra om man breddar sökandet till andra flygplatser i sin närhet. Om man bor i närheten av Arlanda kan man exempelvis titta på Norrköping och Örebro också, säger Barbro Holmberg.  

De populäraste målen för researrangörens kunder är Alanya och Side. 

– Det finns få ställen i världen där du får lika bra hotell och så god service som du får i Turkiet för samma pengar. De har byggt väldigt fina familjehotell med barnpooler. Det finns kilometer efter kilometer av fina sandstränder och det är, tillsammans med Cypern och Kreta, ett av de mest solsäkra och varma resmålen vid Medelhavet ända in på hösten. Sedan finns det många historiska och kulturella sevärdheter i landet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!