Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lägre inflation än väntat: ”Kalldusch för Riksbanken

Inflationen i januari var svagare än förväntat.

Det meddelar Statistiska centralbyrån (SCB), som publicerar nya siffror i dag. 

Siffran är mycket lägre än den Riksbankschefen Stefan Ingves räknat med på 2,4 procent.

Beskedet fick kronan att tappa.

Inflationstakten enligt KPI var 1,9 procent i januari 2019, vilket är en nedgång från december 2018 då den var 2,0 procent.

Inflationstakten är klart under den väntade. Analytikerna hade räknat med 2,3 procent och Riksbanken med 2,4 procent.

En svag inflation gör det i förlängningen svårare att höja reporäntan, enligt Riksbankens tidigare rapporter.

– Vilken miss för Riksbanken. Jag trodde redan tidigare att det skulle bli svårt för RB att höja. Nu känns en andra höjning väldigt avslägsen. Jag tror att boräntorna stannar här, de kommer inte höjas mer. Så bind inte räntan utan utnyttja bolånekriser och det faktum att vi nu får ytterligare tid på oss att amortera på bolånen, eftersom vi nu fortsatt bör ha det utrymmet i plånboken, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Hon fortsätter:

– En utebliven räntehöjning innebär också att vi inte kommer få se sparräntor på våra konton hos storbanken så långt ögat når. Ta hand om bufferten och placera den istället hos en mindre bank som kan ge lite ränta. Eftersom vi åndå har inflation på 1,9 procent ligger sparpengarna annars i praktiken till minusränta. I onödan!

De flesta bedömare är överens om att boräntorna kommer att påverkas genom att den aviserade höjningen skjuts på framtiden.

– En kalldusch för Riksbanken som understryker att nästa räntehöjning ligger långt bort, skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– En höjning från Riksbanken i höst är fortfarande möjlig men sannolikheten att Riksbanken följer andra centralbanker och avvaktar har ökat betydligt, skriver Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

https://twitter.com/BremanAnna/status/1097777839540264960

 

– Hoppsan! Inflationen i januari hamnade långt under Riksbankens prognos. Mycket tveksamt om direktionen hade höjt styrräntan i december om de vetat, skriver ekonomen Tor Borg

https://twitter.com/Tor_Borg/status/1097781769426923520

Beskedet om att inflationen hamnat långt under Riksbankens mål och bedömningar fick den svenska kronan att falla.

https://twitter.com/Makroredaktion/status/1097776530082668544

SEB: ”Räntehöjning i april 2020”

Efter den oväntat låga inflationen i januari tror SEB att nästa räntehöjning från Riksbanken dröjer till april 2020, jämfört med oktober i år som var den tidigare prognosen.

Det skriver SEB:s ekonom Olle Holmgren i ett marknadsbrev.

Han skriver att livsmedelspriserna oväntat sjönk i januari, vilket gör att förväntningarna om att den torra sommaren kommer att sätta press uppåt blir mer osäker. SEB räknar med att få revidera ned sin egen inflationsprognos.

”Detta betyder att skillnaden jämfört med Riksbanken för särskilt KPIF exklusive energi kommer att bli ännu större och av denna anledning har vi flyttat nästa väntade räntehöjning till april nästa år (från oktober i år)”, skriver han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!