Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sura siffrorna: Var tredje villa når inte upp till utgångspris

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Var tredje villa som såldes i oktober hamnade under utgångspris, enligt färsk statistik från Hemnet. I Stockholm är situationen ännu värre. 

– Att Riksbanken flaggat för räntehöjning har påverkat prisförväntningarna, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, till TT. 

Hemnet bjuder på dyster statistik för den villaägare som går i säljtankar. Under oktober var det hela 35 procent av villorna som såldes under utgångspris. Det är en förändring med åtta procentenheter jämfört med samma period föregående år, enligt TT. 

– Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjningen på sju år har sannolikt påverkat prisförväntningarna. Man ska inte underskatta psykologin i bostadsmarknaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, till TT. 

LÄS MER: Så har priserna på småhus ändrats under hösten 

I Stockholm är situationen värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspriset, en ökning med 13 procentenheter jämfört med föregående år.

Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt HOX-index som visar att bostadspriserna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utvecklingen för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringar av säsongseffekter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!