Foto: NORA LOREKFoto: NORA LOREK
 Foto: NORA LOREK
Volvos vd Håkan Samuelsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTVolvos vd Håkan Samuelsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Volvos vd Håkan Samuelsson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / /IBL

Volvos supersiffror 2018: Sålde rekordmånga bilar

Publicerad

2017 blev ett kanonår för Volvo Cars. 

Volvo har sålt rekordmånga bilar och rapporterar nu en kraftig ökning av rörelseresultatet. 

– Vår verksamhet har förändrats helt sedan 2010 och vi är nu redo för en fas av global, hållbar tillväxt, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande. 

Det går bra för Volvo Cars. 

Under 2017 såldes rekordmånga – 571 577 – bilar. Den globala försäljningen ökade med sju procent. I Kina, som är Volvo Cars största marknad, var ökningen hela 25,8 procent.  

Biltillverkaren rapporterar nu en kraftig ökning av rörelseresultatet med 27,7 procent till 14,1 miljarder kronor. Nettoomsättningen ökade också – till 210,9 miljarder kronor jämfört med 180,9 miljarder kronor 2016.   

– Vår verksamhet har förändrats helt sedan 2010 och vi är nu redo för en fas av global, hållbar tillväxt. Vi investerar i alla delar av vår organisation och har lagt fram klara strategier kring elektrifiering, självkörande bilar och uppkoppling, säger vd och koncernchef Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande. 

 

LÄS OCKSÅ: Pehr G Gyllenhammar om kinesiska Geelys Volvo-köp

 

Från 2019 och framåt ska varje ny bil som lanseras ha en elmotor. 

Ny bilfabrik i USA

I år ska Volvo även öppna sin första produktionsanläggning i USA, i delstaten South Carolina. Där ska bland annat nya S60 och nästa XC90 byggas. 

USA-satsningen – en investering på drygt åtta miljarder kronor – väntas skapa cirka 4 000 nya jobb. I dag har Volvo cirka 21 000 anställda i Sverige, 38 000 globalt. 

Men allt ser inte lika ljust ut för Volvos del. 

Under slutet av fjolåret minskade bolagets vinstmarginal något, samtidigt som det sammanlagda kassaflödet blev negativt. Detta bland annat på grund av den nya bilfabriken i USA och nämnda satsning på elbilar, rapporterar Svenska Dagbladet.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen