Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superrika – så lever Sveriges unga adel

Författaren Jan Guillou har god kännedom om adeln och den svenska överklassen. ”De anser sig tveklöst vara finare än vanligt folk”, säger han. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
28-åriga Simone Beck-Friis är en av de svenska adelsmän och adelskvinnor under 40 år med högst inkomster. Hon placerar sig som nummer nio på topp 10-listan. Foto: JOHN BURGESS / PRESS DEMOCRAT
Erik Douglas, 50, kommer tvåa på listan över adelsmän och adelskvinnor alla åldrar med högsta inkomster för 2016. Foto: OKÄND
Carl Douglas, 53, kommer trea på listan över adelsmän och adelskvinnor alla åldrar med högsta inkomster för 2016. Foto: JOCKE BERGLUND
Ane Uggla, 70, kommer fyra på listan över adelsmän och adelskvinnor alla åldrar med högsta inkomster för 2016.. Foto: THORBJøRN HANSEN / KONTRAFRAME.DK

Arv och gåvor från deras adliga föräldrar har gjort dem superrika.

Fyra adelskvinnor och sex adelsmän under 40 år hade för 2016 sammanlagda inkomster på 480 558 089 kronor.

Så här tjänar de sina pengar – och så här lever de.

Expressen har kartlagt den unga, svenska adeln.

– Adeln är en liten apart grupp med en förarglig men harmlös syn på omvärlden där man betraktar sig själv som en given elit, säger författaren och journalisten Jan Guillou.

Deras efternamn är kända – och har varit i hundratals år. 

Förr hade adeln verklig makt, men i dag har de inga formella befogenheter eller fördelar av sina efternamn och titlar.

– Adelskapet har inte påverkat min karriär, det kan jag verkligen säga, har greven och mångmiljardären Gustaf Douglas, 80, tidigare sagt i en intervju i Expressen. 

Douglas äger skog, fastigheter och är storägare i bolagen Securitas och Assa Abloy.

Men flera adliga släkter med vapensköldar på Riddarhuset har fortfarande stort ekonomiskt inflytande i samhället. Och i flera familjer förvaltas förmögenheterna på bästa sätt – och adelsfamiljerna blir i många fall bara rikare och rikare.

Gustaf Douglas, affärsman. Foto: Farnum Shakeira / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Lottie Tham. Foto: IBL Bildbyrå

Adelsfamiljerna goda för 54 miljarder

De rikaste svenska adelsfamiljerna är Douglas och Tham. Douglas var för 2017 goda för 54 miljarder kronor och Tham, med sin förmögenhet från H&M, för 27 miljarder kronor. Författaren och journalisten Jan Guillou, 74, har stor kännedom om både adeln och den svenska överklassen som han inte tycker skiljer sig så mycket åt.

– De anser sig tveklöst vara finare än vanligt folk, säger Guillou.

Men han tonar ner deras makt och inflytande i samhället.

– Adeln har inflytande inom sin egen sekt. Det är fullt möjligt att växa upp på ett slott i Skåne och aldrig i livet umgås med ofrälse människor, leva utan insyn från det övriga samhället, bedriva jakt och äta middagar, göra små nya grevar och sen dö utan att ha bidragit positivt eller negativt till det övriga samhället, säger han.

Tre av de rikaste är under 40 år

Eliten bland adeln tjänar oerhört mycket pengar visar Expressens granskning. De tio adelsmän och adelskvinnor med högst inkomster hade för 2016 – både inkomst av tjänst och överskott av kapital - sammanlagt 2 282 342 931 kronor.

Tre av dessa personer är under 40 år: 

Friherrinnan Beata Beck-Friis,36, toppade inkomstlistan för 2016 för adelsmän och adelskvinnor under 40 år. 36-åringen deklarerade en inkomst på drygt 145 miljoner kronor. Hon äger skogs- och jordbruksfastigheter med ett taxeringsvärde på drygt 150 miljoner kronor och har tillgångar i sina bolag på drygt 200 miljoner kronor. Förmögenheten kommer från arv.

Beata Beck-Friis, 36, kommer etta på listan över adliga under 40 år som har högst inkomst. Här på bild med pappa Carl Gabriel Beck-Friis. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Inkomster på över 100 miljoner

Två och trea på inkomstlistan under 40 år är bröderna Carl, 38, och Nils Tham, 33. De unga adelsmännens förmögenheter kommer ursprungligen från deras mamma Liselott Tham, en av huvudägarna i Hennes & Mauritz. Hon är född Persson, men gifte sig med adelsmannen Pieter Tham.

Carl och Nils Tham hade inkomster på 117 respektive 114 miljoner kronor för 2016, där nästan hela inkomsterna utgörs av överskott av kapital.

Carl Tham är god för 2,2 miljarder kronor och verksam i ett 30-tal bolag. I flera av bolagen samarbetar hela familjen Tham och i styrelserna sitter mamma Liselott Tham, brodern Nils Tham och systern Karolina Tham. 

I koncernmoderbolaget Tham Invest fanns det 2016 tillgångar på drygt 1,5 miljarder kronor. Verksamheten i koncernen sträcker sig allt ifrån gårdsförvaltning till fastigheter och finansiella investeringar.

Carl Tham, 38, kommer tvåa på listan över adliga under 40 år som har högst inkomst. Här på bild med hustrun Elinore Tham. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 492 / IBL / IBLAB

Carl Tham är gift med Elinore Tham, född Sylwander, 36. Hon driver bland annat ett inredningsföretag och sitter i styrelsen för Montessoriförskolan Lilla Kvikkjokk på Djurgården i Stockholm där prinsessan Estelle går.

Paret Carl och Elinore Tham är också nära vänner med prinsessan Madeleine.

Nils Tham, 33, kommer trea på listan över adliga under 40 år som har högst inkomst. Foto: JEAN VANROP / STOCKHOLM FINEST.SE

Brodern Nils Tham, trea på inkomstlistan, är även han god för 2,2 miljarder kronor.

Han gifte sig 2014 med konstnären och fotografen Clara Hallencreutz i Marrakech i Marocko, men skilde sig 2017. Nils Tham säkrade dock sin miljardförmögenhet via ett äktenskapsförord vilket innebar att exhustrun inte fick ett öre vid skilsmässan.

Guillou: Tar lång tid att accepteras

Jan Guillou säger att det tar lång tid för en släkt med ett efternamn som till exempel Persson att bli accepterade inom adeln och överklassen. Och nyrika ser de kraftfullt ner på.

– Första generationen funkar inte, alltså Skandiadirektörerna är inte fina utan det är först när deras ättlingar i två generationer gått på Lundsberg och behållit pengarna som de kan bli fina. Barnen får då vallas in i ett umgänge av traditionell överklass, får lära sig att tala på samma sätt och uppträda på sammas sätt och sedermera gifta sig in i den gruppen, säger han.

Syskonen Stephanie, 31, och Ted Tigerschiöld, 24, är anonyma för de flesta svenskar, men familjen Tigerschiöld är mycket känd inom svenskt näringsliv.

 

LÄS MER: Adelsmannen levde lyxliv för stulna pengar

 

Eget kapital på 7,1 miljarder

De är storägare i Bure Equity AB ett investeringsbolag som äger aktier i flera bolag däribland medicinteknikkoncernen Vitrolife som utvecklar produkter för fertilitetsbehandling.

Bure, som bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och noterades på Stockholmsbörsen 1993, är mycket lönsamt.

2016 gjorde bolaget en vinst efter finansnetto på drygt 1,1 miljarder kronor och för 2015 en vinst på 2,9 miljarder kronor.

Det egna kapitalet uppgick 2016 till 7,1 miljarder kronor.

Och adelsfamiljen har haft stora inkomster, speciellt via aktieutdelningar.

Patrik Tigerschiöld. Foto: JULIANA YONDT / COPYRIGHT: JULIANA YONDT

Syskonparet äger tillsammans med sin storebror Patrik Tigerschiöld 22,2 procent av aktierna varav Ted och Stephanie äger 5,4 procent vardera.

2015 hade den då 23-åriga Ted Tigerschiöld en inkomst på 127 miljoner kronor, hans syster Stephanie lika mycket.

För 2016 sjönk deras inkomster betydligt på grund av minskade aktieutdelningar. Ted Tigerschiöld deklarerade för drygt 13 miljoner kronor och hans syster för 15 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Listan – här är de 100 rikaste adelspersonerna i Sverige

 

”Man ska inte förhäva sig”

I dag jobbar 24-åringen som analytiker på det finansiella rådgivningsföretaget Söderberg & Partners och har en civilingenjörsexamen från Kunglig tekniska högskolan i Stockholm, men han vill inte medverka i någon intervju. 

– Jag är inte intresserad av att vara med i tidningen. Jag vill gärna vara en privatperson, säger han.

Ett typiskt drag hos adeln och överklassen menar Jan Guillou.

– Man ska inte göra väsen av sig, man ska inte förhäva sig. Och man vill absolut inte förekomma i medierna, i varje fall inte för att man är adlig.

 

LÄS MER: Här är de 25 personer med högst skulder i den svenska adeln 

 

Välkända namn på inkomstlistan

Två mer välkända namn på inkomstlistan är den förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, 83, och hans son Oscar Gyllenhammar, 51.

Pehr Gyllenhammar tog 2016 ut en lön på drygt 13 miljoner kronor och inkluderat överskott av kapital totalt 17,4 miljoner kronor. En stor del av dessa kommer från hans bolag som bedriver rådgivning inom strategi och företagskultur.

 

LÄS MER: Magnus Drake af Hagelsrum är Sveriges fattigaste adelsman

 

Pehr G Gyllenhammar och sonen Oscar Gyllenhammar. Foto: LEIF JACOBSSON

Hans son Oscar Gyllenhammar – som också bor i Stockholm i en 235 kvadratmeter stor villa i Djursholm – hade en inkomst av tjänst på drygt sex miljoner kronor och ett överskott av kapital på 15,3 miljoner kronor.

Han är i dag verksam i sju bolag och ägare till bland annat bolaget Compost Marketing AB som säljer programvara och konsulttjänster till företag som bedriver kommunikation via e-post och sms. Bolaget har på fyra år fördubblat sin omsättning och vinsten efter finansnetto för 2016 uppgick till nästan åtta miljoner kronor.

 

LÄS MER: Ane Uggla tjänade nästan en miljard – på ett år

 

Gyllenhammar: ”En liten aktör”

Oscar Gyllenhammar säger dock att han helst håller sig undan rampljuset.

– Det känns inte så relevant att publiceras eller vara i media bara på grund av att man har ett namn eller att man är adlig. Och jämfört med de större finansfamiljerna är jag en liten aktör i sammanhanget, säger han.

Men du är ju framgångsrik med dina bolag?

– Jo, det går ganska bra, men det känns i mitt perspektiv i varje fall att man fångar det i ett litet omoget skede.

Har det varit jobbigt för dig att heta Gyllenhammar med tanke på din pappa?

– Jag tyckte det var väldigt jobbigt när jag var yngre, men i dagsläget tycker jag inte det är jobbigt på det sättet. Men när man nu blivit en vuxen och mogen person tycker jag det är helt okej, säger han.

 

Adelsmän och adelskvinnor 40 år och yngre med de högsta inkomster 2016:

1. Beata Beck-Friis, 36. Inkomst: 145 788 119 kronor. Skogsfastigheter, arv.

2. Carl Tham, 39. Inkomst: 117 483 114 kronor. Aktier i Hennes & Mauritz.

3. Nils Tham, 33 år. Inkomst: 114 314 590 kronor. Aktier i Hennes & Mauritz.

4. Rickard Bergengren, 32. Inkomst: 20 580 747 kronor. Familjeföretag – skottkärror och verkstadsbolag.

5. Gustav Lagercrantz, 37. Inkomst: 17 825 383 kronor. Dataprogrammering, telekommunikation.

6. Stephanie Tigerschiöld, 31. Inkomst: 15 090 105 kronor. Aktier i Bure Equity.

7. Ted Tigerschiöld, 24 år. Inkomst: 13 368 292 kronor. Aktier i Bure Equity.

8. Isabelle Brummer Lewenhaupt, 36. Inkomst 13 270 705 kronor. Brummer & Partners AB, europeisk hedgefondförvaltare. Familjen äger cirka 30 procent av bolaget.

9. Simone Beck-Friis, 28. Inkomst: 11 654 829 kronor. Arv skogsfastigheter.

10. Vanessa Nordenfelt Palmstierna, 36. Inkomst: 11 182 205 kronor. Pappa Fredrik Palmstierna som jobbat som vd för greve Gustaf Douglas bolag Latour. Sitter också som styrelseledamot i bolaget Måttex tillsammans med föräldrarna. Bolaget förvaltar värdepapper.

 

Inkomster totalt för 2016: 480 558 089 kronor

 

Adelsmän och adelskvinnor alla åldrar med högsta inkomster för 2016:

1.   Liselott Tham, 69. Inkomst: 638 036 773 kronor

2.   Eric Douglas, 50. Inkomst: 290 183 385 kronor

3.   Carl Douglas, 53. Inkomst: 283 950 629 kronor

4.   Ane Uggla, 70 (fyller i juli). Inkomst: 248 203 590 kronor

5.   Elsa Crafoord, 57. Inkomst: 208 282 828 kronor

6.   Beata Beck-Friis, 36. Inkomst: 145 788 119 kronor

7.   Carl Palmstierna, 71. Inkomst: 121 104 145 kronor.

8.   Carl Tham, 39. Inkomst: 117 483 114 kronor

9.   Karolina Tham, 42. Inkomst: 114 995 758 kronor

10. Nils Tham, 33 år. Inkomst: 114 314 590 kronor

 

Inkomster totalt för 2016: 2 282 342 931 kronor

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!