”Super-Mario” Draghi, den mäktiga chefen för den Europeiska centralbanken, gör än en gång skäl för sitt smeknamn. Foto: Michael Probst”Super-Mario” Draghi, den mäktiga chefen för den Europeiska centralbanken, gör än en gång skäl för sitt smeknamn. Foto: Michael Probst
”Super-Mario” Draghi, den mäktiga chefen för den Europeiska centralbanken, gör än en gång skäl för sitt smeknamn. Foto: Michael Probst
Europeiska centralbanken ECB lämnar styrräntan på den i praktiken lägsta möjliga nivån: 0,05 procent.Europeiska centralbanken ECB lämnar styrräntan på den i praktiken lägsta möjliga nivån: 0,05 procent.
Europeiska centralbanken ECB lämnar styrräntan på den i praktiken lägsta möjliga nivån: 0,05 procent.

"Super-Mario" Draghi eldar på börskurserna

Publicerad

”Super-Mario” Draghi, den mäktiga chefen för den Europeiska centralbanken, gör än en gång skäl för sitt smeknamn.

På presskonferensen i anslutning till ECB-beskedet att styrräntan ligger kvar på 0,05 procent, lyckades italienaren lugna marknaderna så pass att Stockholmsbörsen steg till nästan 2 procent plus.

Europeiska centralbanken ECB lämnar styrräntan på den i praktiken lägsta möjliga nivån: 0,05 procent.

Beskedet i sig var väntat: 97 av 97 bedömare i en analytikerenkät inför beskedet såg det komma.

Desto viktigare blev ECB-chefen Mario Draghis presskonferens: där vägs den 68-årige italienarens varje ord på guldvåg.

 

LÄS OCKSÅ: Ny Iphone-bugg får din mobil att dö

Beredd "göra vad som helst"

Enligt honom har utsikterna för den europeiska ekonomin snarast försämrats den senaste perioden – bland annat pekar han på att oljepriset fallit med nästan 40 procent sedan ECB:s förra prognos – men att banken är beredd att ”göra vad som helst” för att stötta ekonomin.

ECB:s mål är precis som den svenska Riksbanken att hålla inflationen på eller strax under 2 procent, något som man i dagsläget har mycket svårt att nå när takten pendlar kring noll eller till och med negativa tal.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarfirmans kapning sänker Fingerprint Cards

Orden som satte fart på börserna

Mario Draghi säger nu att ECB vid nästa tunga möte i mars är beredd att ompröva sin policy, vilket marknaden tolkar som att banken funderar på ännu ett sätt att pumpa ut nya pengar i ekonomin.

Orden fick Europas börser att ta ett glädjeskutt – Stockholmsbörsens breda index OMXSPI steg snabbt till 1,8 procent.

En knapp timme efter Draghis tal har uppgången mattats av något, och index handlas inför börsöppningen i USA på 1,1 procent plus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen