Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundström: Sparka Wolf var nödvändigt

"Jag är faktiskt väldigt nöjd med vad jag åstadkommit i både Swedbank och Folksam. Det är två väldigt starka bolag som jag lämnat bakom mig", säger Anders Sundström.
Foto: Linus Sundahl-Djerf//TT
"Visst finns det saker jag ångrar, men beslutet att flytta på Michael Wolf är inte ett av dem. Det var nödvändigt", säger Sundström om att avskeda dåvarande vd:n Michael Wolf (bilden).
Foto: David Sica /STELLA

Anders Sundström ger nu sin bild av dramatiken i Swedbank

I en intervju i Affärsvärlden berättar Sundström att han borde haft bättre koll på Swedbanks ledning.

– Visst finns det saker jag ångrar, men beslutet att flytta på Michael Wolf är inte ett av dem.

I en intervju i Affärsvärlden ger nu Swedbanks tidigare ordförande Anders Sundström sin bild av de dramatiska händelserna som ledde till att både han och den dåvarande koncernchefen Michael Wolf sparkades.

Det var i januari som Sundström underrättades om att flera medarbetare lämnat in information till Swedbanks internrevision som kopplade in Finansinspektionen.

Sundström ställdes då inför två alternativ:

• Kräva att Wolf tog timeout i avvaktan på den juridiska processen.

Eller:

• Ge Wolf sparken snarast möjligt.


LÄS OCKSÅ: Nu är Wolf förlåten av Swedbank


Men med tanke på att vissa siffror pekade åt fel håll - i synnerhet när det gäller kundnöjdheten - bestämde sig Sundström för att avskeda Wolf.

– Förändringsarbetet gick för långsamt. Michael Wolf reagerade helt korrekt på beslutet, både före och efter uppsägningen, säger Sundström.

Beslutet blev upptakten till hans egen avgång. Flera tunga ägare var missnöjda med hur Sundström hade skött informationen kring avskedandet av Wolf. En kort tid före stämman drog valberedningen tillbaka sitt förslag att föreslå Anders Sundström till omval som styrelseordförande.

– Det var fyra ägarrepresentanter som tog tydlig ställning mot mig. De gjorde det sent i processen. Alldeles för sent, enligt min mening, säger Sundström till Affärsvärlden.


LÄS OCKSÅ: Wolf och Sundström nekades ansvarsfrihet


Men trots att Anders Sundström gärna ha fortsatt som styrelseordförande i stället för att smita ut bakvägen från stämman på Folkets hus säger till Affärsvärlden att han inte är bitter:

– Jag är faktiskt väldigt nöjd med vad jag åstadkommit i både Swedbank och Folksam. Det är två väldigt starka bolag som jag lämnat bakom mig, säger Sundström.

Samtidigt är Sundström självkritisk.

Affärsvärlden 16 maj 2016.

– Visst finns det saker jag ångrar, men beslutet att flytta på Michael Wolf är inte ett av dem. Det var nödvändigt, förklarar han för Affärsvärlden.

– Däremot kan jag konstatera att jag borde ha legat betydligt närmare ledningen och hållit noggrannare koll på deras agerande än vad jag gjorde.


LÄS OCKSÅ: Den nedlagda Wolfutredningen kastar skuggor över Sundström


Sundström riktar också kritik mot ägarna om hur de hanterade Swedbanks kris och kritiken i medierna mot honom, som dåvarande ordförande.

– Både ägare och styrelse måste bestämma sig för vad som är viktigast: faktiskt värdetillväxt eller hur de kommer ut i media.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!