Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Styrelseproffs åtalas för vild färd med lyxkryssare

Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Styrelseproffsets lyxjakt, en Azimut 80.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll
Trafikverkets vägfärja Nina ska ha varit nära att gunga ur läget på grund av lyxjaktens svallvågor.
Foto: Polisen / Förundersökningsprotokoll

Styrelseproffsets färd i Stockholms skärgård med en exklusiv lyxkryssare har lett till att han åtalats för vårdslöshet i trafik. 

Under färden med den nära 25 meter långa båten överskred han hastighetsgränsen gång på gång – och skapade svallvågor som förflyttade andra båtar i sidled, enligt Kustbevakningens utredning. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en kvinna som befann sig på en drabbad segelbåt i förhör. 

Styrelseproffset menade att reaktionerna beror på avundsjuka. 

Den 28 september förra året styrde ett styrelseproffs i 70-årsåldern sin lyxjakt – en Azimut 80 – från Danderyd till Sandhamn. 

En båttur som nu har resulterat i att han står åtalad för vårdslöshet i trafik vid tingsrätten – och han nekar till brott. 

– Jag äger båten, köpte den helt ny i Italien. Den är 23,99 meter lång och ca 6,10 meter bred, säger styrelseproffset i förhör och berättar att båten drivs av två motorer med 1500 hästkrafter vardera. 

Trafikverkets färja Nina flyttades av svallvågorna

En kvinna som befann sig på en segelbåt vittnar i förhör om hur hennes make såg lyxjakten närma sig i hög hastighet och skrek till henne att hålla i sig. 

De befann sig vid ett trångt sund nära Sandhamn när lyxjakten hann ikapp. 

– Vår båt väger cirka 6 ton med packning och ändå flyttas hela båten i sidled när yachten åker förbi. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, det normala är att båten gungar till när det kommer svall men nu var svallen så nära och stora att båten verkligen flyttades helt i sidled. 

Även Trafikverkets vägfärja Nina drabbades av lyxjaktens framfart. 

– Jag anser att fartyget framfördes på ett icke sjömansmässigt sätt, fartyget drog så stora svall att färjan höll på att gunga ur läget. En så stor båt bör framföras med bättre omdöme, säger kaptenen i förhör. 

Styrelseproffset: ”Jag har kört enligt de bestämmelser som finns”

När Kustbevakningen i Sandhamn tog kontakt med styrelseproffset ska han ha kallat klagomålen för ”löjliga”. ”Han menar på att han alltid får klagomål och att det beror på att folk är avundsjuka och stör sig på hans stora båt”, skrev Kustbevakningen om mötet med styrelseproffset. 

– Jag har kört enligt de bestämmelser som finns, jag kan inte yttra mig om segelbåten. Segelbåtar kan uppleva mig som ett stort skepp. Jag kör inte på annat sätt än till exempel Cinderella och det är inga som har synpunkter på dem vad jag vet, säger styrelseproffset i förhör. 

Genom en kontroll i datasystemet Sjöbasis kunde Kustbevakningen slå fast att lyxjakten körde för fort in mot hamnen i Sandhamn. Och genom att titta på båtens så kallade målspår kunde de se att styrelseproffset brutit mot hastighetsgränsen vid upprepade tillfällen under färden från Danderyd. 

Se något annat: Här sjunker den brinnande lyxyachten

17 personer tvingades fly från infernot i augusti utanför Sardinien.