Studien: Iphone är sämst för röstsamtal

Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES EUROPE

Flera Iphonemodeller är sämst i test när det gäller samtalskvalitet och räckvidd, enligt en ny nordisk studie.

I studien som svenska Post- och Telestyrelsen har gjort tillsammans med sina nordiska motsvarigheter undersöktes 26 av de mest populära telefonmodellerna på marknaden.

Och resultatet är nedslående för Apples storsäljare Iphone - flera av de nya modellerna hamnar i botten av listan när det gäller kvalitet på just telefonens antenn, som avgör hur bra det går att ringa.

– Apples problem med det här fortsätter. Det verkar dessutom som att problemen är ännu större med de nyare modellerna, vilket är ganska otroligt, säger Gert Frølund Pedersen, professor vid universitetet i Aalborg i Danmark, som har varit med och utfört studien.

Iphone bland de sämsta

I studien hamnar fyra Iphone-modeller, SE, 6, 6S och 6S Plus, i den absoluta botten när man mätte hur bra det går att ringa med dem när de hålls i vänster hand. Samma modeller får något bättre resultat när de i stället hålls med höger hand. Anledningen tros vara antennens placering som påverkar såväl kvaliteten på samtalen som deras räckvidd.


LÄS OCKSÅ: Följ presentationen av Iphone på Expressen


De bästa telefonerna i högerhänt läge var HTC Desire 626, Samsung Galaxy S5 Mini and Samsung Galaxy J1, medan DORO PhoneEasy 530X, Microsoft Lumia 640 and Microsoft Lumia 650 presterade bäst samtalskvalitet i vänster hand.

Testet visar också att skillnaderna mellan olika märken och modeller är mindre när man mäter prestationen för surfande.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!