Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kräver att antalet PPM-fonder bantas från 800 til tio. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅNFinansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kräver att antalet PPM-fonder bantas från 800 til tio. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kräver att antalet PPM-fonder bantas från 800 til tio. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det finns mer än 800 valbara fonder i PPM-systemet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅNDet finns mer än 800 valbara fonder i PPM-systemet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det finns mer än 800 valbara fonder i PPM-systemet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm har presenterat en åtgärdslista som ska minsta antalet PPM-fonder. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNPensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm har presenterat en åtgärdslista som ska minsta antalet PPM-fonder. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm har presenterat en åtgärdslista som ska minsta antalet PPM-fonder. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stryp antalet PPM-fonder från 800 till tio

Publicerad

Från 800 till tio fonder.

Erik Thedéen - generaldirektör för Finansinspektionen - vill ha en drastisk minskning av antalet valbara fonder i PPM–systemet.

– Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå , säger han till Dagens Industri.

Antalet fonder bör krympas rejält eller slopas helt anser Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Han ställer sig därmed till kritikerna av det nuvarande systemet med över 800 valbara fonder i PPM-systemet.

– Vi vill ha ett rimligt system för Sveriges blivande pensionärer”, säger han till Dagens industri.

Tanken med premiepensionen när de infördes vara att den enskilde skulle få 2,5 procent av den allmänna pensionen att placera själv i ett antal fonder. Men det enorma fondutbudet som finns i premiepensionssystemet gör att de flesta blundar och inte gör något alls utan har premiepensionen placerad i statliga AP7 Såfan, eller  i värsta fall hamnar i klorna på olika PPM-rådgivare med dåliga placeringsalternativ.

LÄS OCKSÅ: Så fungerar pensionssystemet 

Och politikerna har vaknat efter alla fondskandaler. Statsminister  Stefan Löfven tillhör kritikerna och har rutit till mot den stora mängden valbara fonder i Pensionsmyndighetens fondtorg.

Åtgärdslista presenterad för regeringen

En förändring är också på gång. Pensionsmyndigheten har presenterat en åtgärdslista med ett 30-tal punkter för regeringen för att komma åt problemen på fondtorget. Med åtgärdslistan, om den blir verklighet, skulle cirka 300 fonder försvinna eftersom de inte klarar de nya kraven.

Av de 300 fonderna som kan försvinna är 178 aktiefonder och 43 blandfonder.

 

LÄS OCKSÅ: Hårdare tag ska stoppa pensionsskojarna 

Finansinspektionen är övervakande myndighet av de PPM–fonder som är registrerade i Sverige. Myndighetens generaldirektör Erik Thedéen vill gå längre än att bara sjösätta en åtgärdslista som skulle minska antalet fonder hos Pensionsmyndighetens fondtorg med ett antal 100 fonder som skulle gå ut ur systemet.  Hans förslag skulle på ett drastiskt sätt strypa antalet valbara PPM–fonder till ett minimum.

– Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå – att man kan välja sin preferens”, säger han till Dagens industri.

Han ger inte mycket  för den nuvarande mängden valbara fonder.

 

LÄS OCKSÅ: Här är alla turerna i Allra 

– Valfrihet är inte maximalt antal val, det är också ett system som för de allra flesta ger en rimlig möjlighet att välja, säger han till tidningen.

Vill se extremt hårda krav

Erik Thedéen vill se extremt hårda krav för att ta sig in på Pensionsmyndighetens fondtorg. Finansinspektionen vill bland annat att fondbolag ska ha tio års erfarenhet och minst 5 miljarder kronor i förvaltat kapital för att kvalificera sig till fondtorget. Det är 10 gånger mer än vad Pensionsmyndigheten föreslagit regeringen.

– Det är relativt lätt att komma upp i de summorna. Då tycker inte vi att det blir tillräckligt högt. Men det är ytterst en bedömning och ingen vetenskap, säger Erik Thedéen till Dagens industri.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om premiepensionen 

Men om nivån för att ta sig in i fondsystemet höjs finns det en risk att det bara blir storbankerna som klarar ett sådant regelverk. Och det är inte säkert att det gynnar PPM–spararna.

Risk med få valbara PPM–fonder

Erik Thedéen är medveten om risken.

– Det finns en sådan nackdel. Därför har vi sagt att vi vill ha en lite större förändring av systemet, säger Erik Thedéen till tidningen.

LÄS OCKSÅ: 100 000-tals svenskar har får låga pensioner

Finansinspektionens generaldirektör känner sig inte låst i tanken på att det framtida systemet ska bestå av cirka tio fonder likt dagens system. Han går så långt att han kan tänka sig att skrota PPM–systemet  och införa något helt nytt. 

Men det är regering och riksdag som bestämmer. Att skrota systemet helt vore nog allt för djärvt för politikerna.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen