Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu säljer tv-profilen det oväntade mästerverket

Knut Knutson med en av dyrgriparna vid vårauktionen
Knut Knutson intervjuas av Di TV.

Nu våras det för auktionsverken.

På Uppsala auktionskammare säljs en unik målning av August Strindberg – ”Blommande mur”. Tavlan har en minst sagt brokig och intressant historia.

– Utropspriset ligger på 4 till 6 miljoner kronor, säger Knut Knutson, profil i SVT:s ”Antikrundan” och chefsintendent på Uppsala auktionskammare, till Di TV.

Inlämningen till vårens auktioner av konst och antikviteter pågår för fullt. Och flera riktiga dyrgripar är i omlopp.

På Stockholms auktionsverk ska man bland annat sälja ett verk av Hilding Linnqvist, en portalfigur för svenska naivister på 1910-talet. Utropspriset för målningen är sex miljoner kronor, uppger Di TV.

Säljer Strindberg, Hill och Liljefors

Även Bukowskis och Uppsala auktionskammare är på gång med vårens auktioner. Knut Knutson, antikvitetsprofil i SVT och chefsintendent vid Uppsala auktionskammare, berättar att man bland annat har en speciell målning av August Strindberg på vårauktionen.

– Det är kanske den finaste samling som vi någonsin har fått ta hand, om man räknar bort Picasso. Det är August Strindberg , Carl Fredrik Hill och den bästa perioden av Bruno Liljefors.

Strindbergmålningen ”Blommandemur” mäter 52 gånger 36 centimeter och ska vara målad 1903. Verkets väg till berömmelse var dock inte spikrak. Först skänkte Strindberg den 1907 till en målare vid namn Carlsson i Stockholm. Detta finns återberättat av Strindbergexperten Göran Söderström, enligt DI.

Målare Carlsson återanvände sedan baksidan av duken där han skapade en Liljeforskopia med kråkmotiv. Dessutom blev Strindbergs blommande mur omilt behandlad när någon skar av tre centimeter upptill för att den skulle passa i en ram.

Mycket psykologi i prissättningen”

Så småningom blev Strindberg rikskänd och värdet på målningen steg. 1999 såldes den av dåvarande ägaren för 3,2 miljoner kronor.

Utropspriset på Strindbergmålningen på auktionskammaren i Uppsala är ”försiktigt satt” till 4-6 miljoner kronor.

Det ligger mycket psykologi bakom prissättningen, avslöjar Knut Knutson.

– Hur rik man än är vill man inte betala för mycket. Att ropa emot en ägare som inte riskerar någonting gillar ingen. Däremot om du får med dig många budgivare, så blir det ofta ett högre slutpris.

Tror på en mycket bra säsong

Enligt Antikrundanprofilen talar mycket för en stark säsong för auktionsverken. Bland annat för att den svenska kronan är lågt värderad vilket är gynnsamt för utländska köpare med en massa euro, dollar eller schweizerfranc på banken.

– Sedan har det varit rekordstora utdelningar från börsbolagen vilket göra att det finns mycket pengar ute på marknaden, säger Knutson och fortsätter:

– Som vi säger i Småland: När det regnar på prästen stänker det på klockaren. Och i det här sammanhanget är vi klockaren.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!