Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Striden om pensionärerna kan avgöra riksdagsvalet

”Ska man straffbeskatta pensionärer eller inte? Jag tycker nej, Moderaterna tycker ja”, säger finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

I höstens riksdagsval kommer mer än var fjärde väljare vara pensionär – aldrig tidigare har så många över 65 röstat i ett svenskt val.

Striden om de äldre väljarna har börjat.

– Ska man straffbeskatta pensionärer eller inte? Jag tycker nej, Moderaterna tycker ja, säger finansminister Magdalena Andersson.

I höst går nästan två miljoner pensionärer till valurnorna, och flera av partierna riktar nu in sig mot de äldre väljarna.

Socialdemokraterna har lovat att ta bort den skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare som uppstod i och med regeringen Reinfeldts fem jobbskatteavdrag. Moderaterna står i stället fast vid löftet om ett sjätte jobbskatteavdrag – vilket kommer öka klyftan.

Båda partierna förespråkar dock liknande sänkningar av pensionärsskatten, vilket innebär att den som gått i pension ändå kommer få lika mycket kvar i plånboken, oavsett vilket av partierna som får bestämma.

– Skatteklyftan som alliansregeringen införde är oanständig, säger finansminister Magdalena Andersson. Ett sjätte jobbskatteavdrag kommer göra att kommuner och landsting inte får de pengar de behöver för att klara en bra äldreomsorg och sjukvård, säger hon.


LÄS MER: Löfvens smäll: sämsta väljarstödet sedan 2016


Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att finansministerns påstående om det sjätte jobbskatteavdraget är fel.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att Magdalena Anderssons påstående om det sjätte jobbskatteavdraget inte stämmer.

– Vi finansierar lägre skatt för löntagare genom att prioritera bort en del av de utgiftsökningar som skett de senaste åren, exempelvis ineffektiv arbetsmarknadspolitik, säger Elisabeth Svantesson.

– Vi sänker skatten för pensionärer men tar också tag i de problem som vuxit under tiden Magdalena Andersson varit finansminister. Vi vill vända utvecklingen med fördubblade vårdköer, den lägsta polistätheten på tio år och att Sverige glider isär, fortsätter hon.

Socialdemokraterna starka bland äldre

Socialdemokraterna är traditionellt sett det starkaste partiet bland äldre väljare. En undersökning från Expressen/Demoskop visar att pensionärerna i dag hade placerat Socialdemokraterna nästan tio procentenheter högre i valresultatet än vad väljarna i stort hade gjort.

Moderaterna hade i stället hamnat en procentenhet lägre bland pensionärerna än de hade gjort bland samtliga väljare.

– Den nya generationens pensionärer tillhör en mer rörlig väljargrupp, säger Jenny Madestam, statsvetare och Expressens expert.

Hon tror att mycket kan hända med pensionärsrösterna före valet, men att de flesta kommer att landa hos antingen Socialdemokraterna, Moderaterna eller Sverigedemokraterna.

– Man tenderar ändå att rösta på lite mer konservativa partier. Man har svårare att attraheras av exempelvis Miljöpartiet, säger Jenny Madestam.


LÄS MER: K-G Bergström: Jag har aldrig upplevt en så tidig valoffensiv