Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strejkhot förvärrar Ryanairs flygkaos

Ryanairs vd Michael O'Leary när han förklarade bolagets flygkaos under en presskonferens i Dublin i måndags.
Foto: NIALL CARSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 400 000 passagerare ska ha påverkats av de senaste dagarnas flygkaos.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryanairs piloter hotar att gå ut i strejk och lågprisjättens passagerare riskerar att drabbas av ett värre flygkaos. 

Under måndagen träffades 120 Ryanair-piloter under tre möten i Dublin, enligt The Irish Independent, för att diskutera en omröstning om stridsåtgärder – samtidigt försöker Ryanair värva piloter från Brasilien. 

Ett alternativ till strejk kan vara att personal sjukanmäler sig, enligt tidningen.  

Lågprisjätten Ryanair har de senaste dagarna utsatt sina resenärer för ett flygkaos med hundratals inställda avgångar – och de sex kommande veckorna räknar bolaget med att 2 000 flygningar kommer ställas in. 

Samtidigt har bolagets förhandlingar med Norwegian, som påbörjat en samverkan med Easyjet, avbrutits tvärt

Tredje smällen: strejkhot från piloterna

Nu kommer en tredje smäll mot bolaget och dess frispråkige vd, Michael O'Leary. 

Tidningen The Irish Independent berättar att bolagets piloter hotar att gå ut i strejk och att 150 av dem möttes under tre möten i Dublin under måndagen – för att diskutera en omröstning om att vidta stridsåtgärder.   

Ett annat alternativ som diskuterats, enligt tidningens källor, är att de anställda ska sjukanmäla sig vilket skulle resultera i ett förvärrat flygkaos över hela kontinenten. 

Kaosets orsak: en planeringsmiss

De senaste dagarna har det irländska lågprisflygbolaget Ryanair tvingats ställa in hundratals flygningar på grund av en planeringsmiss. 

Ryanair bytte nämligen räkenskapsår, från april-mars till januari–december. Det innebar att flera piloter har blivit tvungna att ta ut sin årliga semester i september och oktober i stället, vilket skapat det nuvarande kaoset. 

– Vi har strulat till det i planeringen av piloternas semestrar och jobbar hårt för att fixa det, sa marknadschefen Kenny Jacobs enligt BBC. 

400 000 resenärer drabbade – Ryanair letar piloter i Brasilien

I lördags fick bolaget ställa in ett 80-tal flyg och lika många under söndagen – bland annat flyg till och från Stockholm Skavsta. 

Under måndagen ställde Ryanair in 56 flygningar. 

Cirka 400 000 resenärer har hittills påverkats av Ryanairs kaos, enligt The Irish Independent, som berättar att bolaget nu försöker rekrytera piloter från Brasilien. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!