Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Passagerarna har tagits som gisslan”

Svensk pilotförening har tagit ut sina piloter i strejk.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals resenärer påverkas av strejken.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagen har 315 avgångar ställts in, vilket påverkar tiotusentals resenärer.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

Flygkaoset är ett faktum efter att SAS-piloterna i Skandinavien har gått ut i strejk. 

Hundratals flyg har ställts in, och enligt Sveriges radio fortsätter SAS ställa in flyg även på lördagen.

Samtidigt pratar inte parterna i konflikten med varandra.

– Vi gör allt vi kan. Passagerarna har tagits som gisslan. Vi måste få piloterna tillbaka till förhandlingsbord, säger SAS vd Rickard Gustafson till norska Dagens Näringsliv

Hur ofta flyger du?

Förhandlingarna mellan SAS och dess piloter har pågått sen i mars, och har mot slutet skett med hjälp av externa medlare. På torsdagskvällen presenterade medlarna ett bud som arbetsgivaren tackade ja till – men pilotföreningen valde att säga nej.

– Vi har stora behov i och med att vi har halkat efter så mycket, och därför har vi sagt att vi inte kan acceptera såna förslag om de skulle läggas fram. Vi kunde inte tacka ja, det går inte, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS Pilot Group, om nattens förhandlingar.

Han fortsätter:

– Det är ett totalt misslyckande för båda parter. Jag är jättebesviken. Framför allt är jag besviken på arbetsgivaren, att SAS har låtit det här hända.

Samtidigt tycker Tersmeden att det är olyckligt att passagerare påverkas. 

– Det är det absoluta nederlaget för två förhandlingsparter och det är extremt olyckligt, vi beklagar verkligen att våra passagerare kommer i kläm. Vi uppmanar SAS att komma till sans och bli konstruktiva och komma till förhandlingsbordet med ny kraft och nya idéer. 

SAS: ”Ingen kommunikation mellan parterna”

På fredagsmorgonen fanns ingen kommunikation mellan parterna i konflikten alls – trots att samtliga inblandade säger att man står till varandras ”förfogande”.

– Medlarna la ett bud under gårkvällen och det tackade vi ja till, men tyvärr tackade piloterna nej. Det tycker vi är väldigt tråkigt, vi försökte fortsätta och arbeta intensivt fram till midnatt, men tyvärr trädde då strejken i kraft fullt ut. Det innebär att medlarna har lämnat Storgatan [Näringslivets hus i Stockholm, reds. anm], men sagt att de står till parternas förfogande och och att det går att ringa dem alternativt direkt med motparten. Men just nu sker ingen kommunikation mellan parterna, tyvärr, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Svenska Flygbranschen på Transportföretagen, som företrädigt SAS i förhandlingarna.

Han menar att man ser över möjligheterna för att lyckas komma vidare, men hur vill han inte gå in på. 

Tusentals passagerare drabbade på Arlanda.Foto: Daniel Ingmo
På fredagsmorgonen skickade SAS ut ett pressmeddelande där man bekräftar strejken bland de svenska, norska och danska piloterna. Flygbolaget skriver:Foto: Daniel Ingmo

– Det kan inte jag prata om, men självklart är målet att få parterna tillbaka till förhandlingsbordet, så fort som möjligt och lösa den här konflikten.

Även Wilhelm Tersmeden säger att man står till förfogande – men att inga planerade samtal ligger för bordet just nu. 

– Nej, man står till förfogande. Om SAS hör av sig till oss och vill prata igen och har tänkt sig för och tycker parterna ska ses så gör vi det, men när förhandlingarna brutit samman träder man tillbaka, säger han.

Var står ni i förhandlingarna nu?

– Vi har försökt sedan den 11 mars hitta en lösning på de här problemområdena, vi har suttit och vänt på varenda sten. Vi har brutit förhandlingarna, vi har kallat på hjälp med medlare, men när vi har bett om svar på våra frågor så har vi inte fått svar, säger Wilhelm Tersmeden och fortsätter: 

– Jag upplever att SAS inte vill förhandla med oss på det sättet, man vill inte erkänna att vi har stått tillbaka i flera år

Medlaren Gunilla Rönnquist säger även hon: 

– Den stund någon part vill ha med oss för att komma vidare står vi till förfogande. 

SAS vd: ”Beklagar djupt”

SAS vd Rickard Gustafson säger i ett uttalande i en Youtube-video att han beklagar utvecklingen. 

https://www.youtube.com/watch?v=GwoUFg1Lun0&feature=youtu.be

– Trots intensiva förhandlingar och en beslutsamhet att undvika konflikt, har vi tyvärr misslyckats. Pilotfacket har i dag beslutat att gå på strejk. Jag beklagar detta djupt, säger han i videon. 

Richard Gustafson har också kommenterat situationen i Studio Ett i P1.

– De förslag som har lagts på bordet har tyvärr pilotföreningarna tackat nej till ,och det har tyvärr resulterat i att vi nu står i en storskalig konflikt, säger han och fortsätter:

– Vi menar ju att vi har ett bra erbjudande för våra piloter. När vi rekryterar nya piloter får vi väldigt många ansökningar, av väldigt duktiga medarbetare, men vi kan heller inte tillåtas att skapa en kostnadsexplosion i bolaget.

Det här är dina alternativ

Har du drabbats av SAS-strejken? Här är vad du, enligt SAS, kan göra:

Vänta tills du blir ombokad ”på nästa tillgängliga flygning”.

Kontakta SAS eller din resebyrå för att boka om din resa till ett senare datum.

Avboka din flygning och få pengarna tillbaka.

Källa: SAS 

Flygningar både inrikes och utrikes påverkas. Däremot påverkas inte flygningar med SAS Ireland eller med flygbolag som är underleverantörer.

SAS: Piloterna ställer för höga krav

SAS menar att piloterna ställer för höga krav.

– Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, i en kommentar.

Hon fortsätter:

– Pilotföreningarna har trots det valt konflikt. Vår prioritering nu är att ta hand om passagerarna och i denna stund gör väldigt många medarbetare på SAS allt de kan för att hjälpa våra drabbade kunder.

Hundratals avgångar inställda – Norwegian höjer priserna

Totalt ställs 673 SAS-flygningar in under fredagen på grund av strejken. Det drabbar drygt 72 000 passagerare.

Enligt Sveriges radio kommer ytterligare avgångar att ställas in under lördagen – vilket drabbar nästan 34 000 resenärer. Hur det blir på söndag är oklart.

Alla de skandinaviska pilotföreningarna i SAS Scandinavia har tagit ut sina piloter i strejk. Därmed påverkar strejken även norska piloter. Christian Laulund, från SAS norska pilotförbundet NSF, meddelade till NRK på fredagseftermiddagen att deras medlemmar är förberedda på en lång strejk.

https://twitter.com/SR_Nyheter/status/1121729182776594432

Tidigare har SAS sagt att under hela helgen kan totalt cirka 170 000 passagerare påverkas av strejken.

Flygbolaget uppmanar alla att kontrollera just sin flygning på SAS hemsida. Där uppdaterar flygbolaget med information löpande, och SAS kommer också hålla sina resenärer uppdaterade via sms och e-post. Bolaget skriver:

”Alla som har en flygning bokad uppmanas att kontrollera status för sin flight på webbsidan innan man beger sig till flygplatsen eftersom uppdateringar görs ofta”.

SAS-aktien har tagit stryk på börsen av strejken. Efter ett par timmars handel är den ned närmare fem procent.

Samtidigt passar konkurrenten Norwegian på att skörda frukt av situationen. De har sedan torsdagskvällen höjt sina priser, skriver norska sajten E24.

– Priserna styrs som vanligt av utbud och efterfrågan. Vi upplever en otrolig ökning och då är det helt naturligt att priserna justeras, säger informationsdirektör Lasse Sandaker-Nielsen på Norwegian till sajten.

DESSA SVENSKA STÄDER FLYGER SAS FRÅN:

Stockholm

Göteborg

Kalmar

Kiruna

Luleå 

Malmö

Oslo 

Ronneby 

Skellefteå 

Sundsvall 

Umeå 

Visby 

Ängelholm 

Östersund 

Örnsköldsvik

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!