Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhälls svar – efter kritiken från KU

Annika Strandhäll sa efter misstroendeomröstningen förra veckan att det hela var ett desperat och populistiskt drag.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Beskedet gavs på en presskonferens. Ordförande Karin Enström.Foto: Expressen TV

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, kritiseras av KU.

Utskottet konstaterar – enigt – att det fanns flera brister kring förflyttningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Men enigheten i KU upphörde i samma ögonblick presskonferensen var över. 

– Allvarlig kritik, sa Karin Enström (M), ordförande i KU.

– Brister, sa vice ordförande Hans Ekström (S), som vägrade ta ordet kritik i sin mun.

Följetongen om Annika Strandhäll och att hon förra våren sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler lider mot sitt slut.

Förra veckan klarade socialförsäkringsministern en misstroendeomröstning i riksdagen och på tisdagen presenterade konstitutionsutskottet, KU, sin granskningsrapport.

Kritik mot Annika Strandhäll

Under en presskonferens säger KU att de är eniga om att rikta kritik mot Annika Strandhäll för hanteringen av Ann-Marie Begler, som sparkades mot sin vilja. 

– Förflyttningen skedde mot Ann-Marie Beglers vilja och när hon efterfrågade synnerliga skäl fick hon inga sådana, säger Karin Enström, M, ordförande i KU.

Enström tillägger:

– De brister KU har funnit bär statsrådet ansvaret för.

Enligt henne är kritiken ”allvarlig”.

Utskottet trycker särskilt på bristen på dokumentationen kring förflyttningen av generaldirektören, på att regeringens och Beglers uppgifter går isär och på den dåliga kommunikationen mellan socialdepartementet och Försäkringskassan.

I sitt utlåtande skriver KU bland annat:

”Det är otillfredsställande att uppgifterna som har lämnats går isär så mycket. KU ska kunna förvänta sig att de uppgifter som lämnas bidrar till att skapa klarhet och ger en rättvisande bild av vad som har skett”.

Och:

”KU konstaterar att dokumentation kring förflyttningen inte har gått att få tag på”. 

Man avslutar sitt utlåtande med:

”Enligt KU bär statsrådet ansvaret för de brister som har framkommit i granskningen”.

S vägar uttala orden ”allvarlig kritik”

Hans Ekström, S, vice ordförande i KU, säger att det inte är själva förflyttningen av Begler man kritiserar – utan formerna för hur det skedde. Han vill inte ta ordet kritik i sin mun som sammanfattning av granskningen av Annika Strandhäll.

– Vi har tagit bort kritikordet i vår arsenal i KU. När vi hamnar i intervjuer och gör bedömningar då är det våra individuella, vinklingar och kommentarer utifrån KU:s betänkande. Det vi är överens om är texten, punkt slut.

Enligheten upphörde när presskonferensen tog slut?

– Inte i de delar vi är överens om i text.

Men ordförande (Karin Enström) använde ordet allvarlig kritik.

– Ja, jag hörde det. Jag väljer att följa den princip som KU har valt att ha under senare år. Nämligen endera har vi synpunkter, annars har vi inte synpunkter.

KU:s ordförande Karin Enström (M) och vice ordförande Hans Ekström (S) var inte överens om ordvalet när det gällde kritiken av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven stöttar Annika Strandhäll

Statsminister Stefan Löfven, S, står helt bakom sin minister Annika Strandhäll.

– Det hon får kritik för är att processen borde ha dokumenterats bättre och det har hon lyft fram själv. KU:s skrivningar utgör ingen grund för att Strandhäll ska avgå, säger han.

Löfven säger vidare att regeringens missnöje med Försäkringskassan varade i över ett år.

– Det låter som att det här dök upp våren 2018. Vintern 2017 påbörjades processen där regeringen ansåg att koordinationen, den samordningsfunktion Försäkringskassan har, inte fungerar, säger han.

Statsministern fortsätter:

– Paradoxen kanske är att vi höll på för länge, vi kanske var för snälla. Vintern 2017 till våren 2018 tog det och då konstaterade man att efter alla dessa uppdrag till myndigheten utan framgång måste något göras.

Stefan Löfven ville efter den korta pressträffen inte besvara frågan från Expressen om han talat med Annika Strandhäll om KU:s prickning.

Strandhäll: Tar till mig av kritiken

Strandhäll själv säger i en skriftlig kommentar till TT att hon välkomnar KU:s betänkande, men hon tycker inte mycket nytt framkommer.

”Tvärtom är det tydligt att anklagelserna om osanningar är grundlösa. Samtidigt tar jag till mig av kritiken. Vi behöver ta oss en ordentlig funderare kring hur dokumentationen kan förbättras”.

Totalt har KU under våren behandlat 18 anmälningar från riksdagsledamöter.

I tre av granskningarna pekar KU på att det förekommit brister i Annika Strandhälls hantering.

Förutom Begler-affären har KU behandlat UD:s hantering av utvärderingen av Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd, som nu kritiseras. Man riktar också kritik mot arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kring en fråga gällande Europeiska arbetsmarknadsmyndigheten.

Annika Strandhäll själv följer inte KU:s presskonferens. Hon har i stället lämnat Sverige och befinner sig den 2-5 juni i Vancouver i Kanada där hon deltar på en jämställdhetskonferens som var planerat sen tidigare.

Fakta: Så fungerar konstitutionsutskottet

KU granskar om regeringen och ministrarna följer reglerna för regeringsarbetet.

Riksdagsledamöter kan anmäla till KU om de anser att en minister har gjort något fel. Under våren jobbar KU:s ledamöter med anmälningarna och presenterar sen sina slutsatser i granskningsbetänkande.

KU kan sen rikta kritik mot en minister.

Granskningen debatteras senare i kammaren och därefter avslutas ärendet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!