Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhäll väntas bli prickad för sparkandet av Begler

Tidigare statssekreteraren Agneta Karlsson under utfrågningen i KU.
Annika Strandhäll har förnekat att det fanns politiska motiv bakom petningen av Ann-Marie Begler.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Idel glada miner när Annika Strandhäll i augusti 2015 utsåg Ann-Marie Begler till chef för Försäkringskassan. Men knappt tre år efter utnämningen fick Begler sparken.Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
KU diskuterar nu hur hårt man ska gå fram i kritiken mot Annika StrandhällFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll väntas få kritik av riksdagens konstitutionsutskott, KU, för petningen av Ann-Marie Begler som chef för Försäkringskassan.

Politikerna i KU, försöker nu enas om en gemensam uppfattning över partigränserna hur hårt man ska gå fram med kritiken.

Kritiken gäller på det sätt Begler sparkades.

I dag torsdag klockan 9 samlas Konstitutionsutskottet, KU, för att gå igenom flera ärenden som gäller hotande prickningar av ministrar.  Sist bland punkterna: ”Förflyttning av Försäkringskassans generaldirektör” där dåvarande socialministern Annika Strandhäll, numera socialförsäkringsminister, är föremål för granskning.

Strandhäll anmäldes av Liberalerna

Annika Strandhäll KU-anmäldes av Liberalernas gruppledare  i riksdagen Christer Nylander i början av maj förra året. Av anmälan framgår att han ansåg att sparkandet av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler kan ha skett i strid med lagen om offentlig anställning, LOA.

Ann-Marie Beglers egen video om att hon sparkats.

Eller var det en form av frivillig förflyttning som regeringen hävdar?

Christer Nylander misstänker att det fanns politiska motiv bakom petningen.

”Generaldirektörer måste kunna leda sin myndighet utan att riskera bli brickor i regeringens taktikspel inför en valrörelse”, skrev Christer Nylander i sin KU-anmälan.

Vidare:

”Om generaldirektörer när som helst kan förflyttas från sina poster på grund av politiska hänsynstaganden utan grund i lagstiftningen kommer det att skada svensk förvaltningskultur allvarligt. Integritet kommer att vändas i räddhågsenhet”.

KU-anmälan mot Annika Strandhäll.

Flera ”förhör” i KU

KU har under våren granskat vad som hände när Ann-Marie Begler den 27 april förra året sparkades från sin tjänst som generaldirektör för Försäkringskassan. Det har bland annat skett i form av ”förhör” med den dåvarande statssekreteraren Agneta Karlsson och Annika Strandhäll. Utskottet har också tagit en skriftlig dokumentation och frågor direkt till Socialdepartementet. Ann-Marie Begler har också kommit in med en skrivelse. 

Men KU har haft uppenbara problem med att bringa klarhet i händelseförloppet.

När den tidigare statsekreteraren Agneta Karlsson förhördes inför utskottet utvecklade hon departementets kritik mot Begler och sa bland annat:

- Jag hade i mitt tidigare ansvarsområde fått signaler från sjukvården och läkarkåren om utmaningen med en myndighet som slöt sig allt mer. Vid införandet av intyg från läkarkåren skedde inget samråd eller information utan vården ställdes i praktiken inför fullbordat faktum vilket skapade stor administrativ börda och frustration i en redan arbetstyngd verksamhet. Möjligheten till dialog mellan Försäkringskassan och vården försämrades samtidigt.

Dåvarande statssekreteraren Agneta Karlsson när KU frågade ut henne om ”Begler-affären”.

Regeringen saknade förtroende för Begler

Agneta Karlsson påstod att relationen mellan regeringen och Ann-Marie Begler blev allt sämre.

- Men under våren 2018 kunde vi konstatera att signalerna trots en rad formella uppdrag inte mottogs på myndigheten. I praktiken innebar det till sist att regeringens förtroende för generaldirektörens möjligheter att leda Försäkringskassan i att möte de utmaningar som stod framför myndigheten, saknades. Sammantaget handlade det om brist på dialog och oförståelsen för behovet om samordning kring individen.

Kärnfrågan för KU:s ledamöter är om Ann-Marie Begler sparkades eller inte. Regeringen hävdar att beslutet om att Begler skulle lämna i praktiken skedde i samförstånd. 

- Generaldirektören hade vid flera tillfällen under våren gett uttryckt för att hon inte kunde vara kvar som myndighetschef för Försäkringskassan om regeringen inte hade förtroende för hennes sätt att leda myndigheten, sa Agneta Karlsson inför KU.

Inför KU hänvisade också Agneta Karlsson till ett möte som skedde med Begler i början av april förra året:

- Efter ännu en dialog om samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen den 9 april så blev det återigen tydligt för departementet att samverkan inte var prioriterat för Försäkringskassan. Vid ett möte den 10 april mellan statsråder Strandhäll, jag själv och generaldirektören gick statsrådet igenom kritiken och den frustration som fanns kring detta något som generaldirektören inte förföll förstå, sa Agneta Karlsson.

Sparkades vid ett hemligt möte

Vid ett hemligt möte mellan Annika Strandhäll och Ann-Marie Begler den 25 april förra året uppges Strandhäll ha sagt att regeringen saknade förtroende för hennes förmåga att leda Försäkringskassan och med hänvisning till vad Begler tidigare skulle ha sagt kunde hon inte stanna kvar på Försäkringskassan.

Ann-Marie Begler hävdar att hon inte gick frivilligt från Försäkringskassan.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ann-Marie Begler har förnekat att hon avgick friviligt.

Vid dagens möte i KU ska ledamöterna försöka enas om en skrivning där alla - oavsett partifärg - kan enas om en gemensam hållning till hur Annika Strandhäll ska kritiseras för handläggningen av ”Begler-ärendet”.

KU har bland annat funnit klara brister i den formella dokumentationen av hur det gick till med regeringens petning av Ann-Marie Begler.

På grund av den bristande dokumentationen kring hanteringen av Begler och att ord står mot ord så kommer KU:s  kritik mot Strandhäll sannolikt inte bli alltför hård.

Ingen av Expressens källor i riksdagshuset ville under onsdagskvällen uttala sig offentligt så längre granskningen formellt pågår i KU.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!