Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storstryk för PPM-gigant – kraftigt ras under hösten

Google, eller Alphabet, har fallit på börsen i den allmänna oron för stigande räntor och vikande konjunktur. Foto: MATT ROURKE / AP TT / NTB SCANPIX
Facebook är ett Swedbank Robur Technologys största innehav. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Swedbank Robur Technology är den mest valda fonden i premiepensionen, icke-valsalternativet AP7Såfa borträknat. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Jättefonden Robur Technology, svenskarnas mest valda fond i premiepensionen, tar rejält med stryk när techjättarna rasar. På bara en månad har den populära fonden rasat med 10 procent. 

– Dra ned på sparandet, råder fondexperten Jonas Lindmark fondspararna.

Med hisnande 39 miljarder kronor i förvaltat kapital är Swedbank Robur Technology PPM-fonden framför andra. Fonden är både den största och den mest valda fonden i hela premiepensionen (efter AP7Såfa, som ju är statens icke-valsalternativ).

Att spara i Robur Technology har lönat sig hittills i år. Fonden investerar i stora techbolag i USA, och har åkt med på resan uppåt. Men när marknaden nu skakar har fonden i stället tagit storstryk. 

 

LÄS MER: Här är fonderna som har stått emot börsraset 

Google har rasat med 15 procent

Bara under oktober har fonden rasat med 10 procent. Exempelvis har Robur Technologys största innehav, Alphabet (som äger Google), rasat med 15 procent på bara en månad. Fjärde största innehavet Facebook, som rapporterar i dag tisdag, har fallit med 14 procent. 

– Särskilt Facebook och Google är lågt värderade i förhållande till den vinsttillväxt bolagen skapar. Värderingen och tillväxtmöjligheterna gör att jag en fortsatt positivt syn på teknikaktierna, säger Johan Söderström, förvaltare av Swedbank Robur Technology. 

Men många sparare har säkerligen inte glömt vad fonden råkade ut för i början av 2000-talet – och har nära tills hands att dra paralleller dit. 

LÄS MER: Miljarder upp i rök för Spotify-grundarna 

Anledningen till att så många än i dag äger fonden, cirka 300 000 svenskar, är att många av dem valde den när premiepensionen sjösattes år 2000. Då rådde teknikyra, och teknikfonderna var extremt hajpade. Swedbank Robur Technology, som då hette Contura, fick in enormt mycket kapital från nyblivna PPM-sparare. 

 

Tappade 70 procent av sitt värde

Sedan kom kraschen. På bara några år tappade fonden som mest 80 procent. För många gick PPM-pengarna nästan helt upp i rök. 

– Men det mest allvarliga för spararna var att det tog så lång tid att klättra tillbaka igen. Det är först det senaste året som kursen återvänt, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalystjänsten Morningstar. 

Många PPM-sparare sålde aldrig av sina andelar i Contura, trots kraschen. Och de senaste tio åren har fonden stigit mot skyarna igen i takt med att techjättarna gjort det. 

Finns det en risk för ett nytt stålbad som det Contura-spararna genomled i början av 2000?

– Det verkar mindre troligt denna gång. Däremot tror jag att värdeminskningen under nästa stora börsnedgång troligen även denna gång blir större för it-fonder än för världsindex, säger Jonas Lindmark. 

Han poängterar dock att värderingarna av techjättarna inte är lika höga som i början av 2000-talet, när värdet till stor del bestod av förväntningar på framtida vinsttillväxt. Många techbolag i dag är i stället extremt lönsamma. 

Hur ska sparare i Robur Technology och andra it-fonder agera?

– De flesta fondsparare är mycket närmare sin pension än de var för 18 år sedan.  Därmed är återstående spartid mycket kortare och det är därför klokt att minska risktagandet. Brant värdeökning för både it-aktier och USA-aktier mer generellt de gör att dessa ofta står för en stor del av fondsparandet. Då är det extra effektivt att minska risken genom att dra ned på sparandet i just Robur Technology, säger Jonas Lindmark.

FRIDA BRATT: Så skyddar jag mina pengar i turbulensen  

FRIDA BRATT: Dra ned på risken – här är fonderna du ska ha nu 

 

Premiepensionen och Contura

Premiepensionen sjösattes år 2000. Då uppmanades svenska att göra egna val för sitt sparande, max fem fonder. Vid denna tid var teknikaktierna rejält hajpade och Robur Contura fick in mycket kapital. 20 procent av alla aktiva väljare hade innan kraschen Contura som en av sina fem fonder, enligt siffror från Morningstar. Contura hade 7 procent av det totala pensionskapitalet (jämfört med 4 % nu). När kraschen kom tappade fonden enormt mycket. År 2011 var fonden fortfarande back med 70 procent. Först 2013-2014 var fonden uppe på ursprungsnivåerna från början av 2000-talet. 

2012 slogs Contura samman med Swedbank Robur Kommunikationsfond och bildade Swedbank Robur Technology. Sedan dess har fonden gått riktigt bra och på tio år är den upp med 383 procent. Idag förvaltar fonden 39 miljarder kronor, varav 29 miljarder kommer från premiepensionen. Största innehav är Google, Facebook, Microsoft och Apple.

Källa: Jonas Lindmark, Morningstar, Pensionsmyndigheten, Robur

 

Så har det gått för it-fonderna

Swedbank Robur Technology

1 år: 14 %

1 mån: - 9,4 %

Förvaltat kapital: 39 miljarder kronor

 

Fidelity Global Technology

1 år: 11 %

1 mån: -7,9 %

Förvaltat kapital: 37 miljarder kronor

 

Franklin Technology

1 år: 10,6 %

1 mån: -13 %

Förvaltat kapital: 27 miljarder kronor

 

BGF World Technology

1 år: 18 %

1 mån: -13 %

Förvaltat kapital: 11 miljarder kronor

 

JPM US Technology

1 år: 19,6 %

1 mån: -12 %

Förvaltat kapital: 9 miljarder kronor

 

DNB Fund Technology

1 år: 20,2 %

1 mån: -5 %

Förvaltat kapital: 6 miljarder kronor

 

Parvest Disruptive Technology

1 år: 18 %

1 mån: -11 %

Förvaltat kapital: 5 miljarder kronor

 

Källa: Morningstar, 181030

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!