MILJONKLIPP. Elextrolux nye vd Keith McLoughlin kan få hela 74,5 miljoner i lön nästa år. De anställda fick bara 0,7 procents lönelyft. Foto: ELECTROLUX
MILJONKLIPP. Elextrolux nye vd Keith McLoughlin kan få hela 74,5 miljoner i lön nästa år. De anställda fick bara 0,7 procents lönelyft.  Foto: ELECTROLUX

Storm mot Electroluxs vd

Publicerad
Uppdaterad
De anställda får 0,7 procent mer i lön.
Men nya vd:n för Electrolux Keith McLoughlin kan få 74,5 miljoner kronor nästa år.
Miljonerna regnar över Keith McLoughlin, ny vd för Electrolux.
Direktören får en grundlön på 10,6 miljoner kronor.
Han kan också få bonus på 10,6 miljoner.
Men han får också ett engångsbelopp på 45 miljoner.
När lön, bonus och pensionsavsättningar slås ihop kan Keith McLoughlin sammanlagt få 74,5 miljoner kronor, enligt Svenska dagbladet.

Arga anställda och ägare

Anställda rasar, liksom företagets storägare.
- Många är jättebesvikna på årets löneavtal, som just avslutats och som bara gav 0,7 procent. Det magra beskedet jämfört med Keith McLoughlins enorma månadslön är svårt att förstå, säger Gunilla Brandt, ordförande för Unionen på Electrolux till SvD.

"Rent löjligt"

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, säger till tidningen:
- Det är rent löjligt att se hur vissa vd:ar glorifieras och övervärderas.
- Det allvarligaste med det här är att det kan leda till orimliga kostnader för oss aktieägare. Inte kanske på grund av det enskilda fallet utan för att det finns risk för spridningseffekt, säger Lundberg Markow.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen