Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens svenskskämt – efter dyra Ving-affären

Petter Stordalen berättar om nya ägarskapet i Ving.
Petter Stordalen driver med Sverige.Foto: SVEN LINDWALL
Resenären Mikael Vigvinter upptäckte skämtet.Foto: Privat
Jon Skolmen längst till vänster i ”Nöjesmassakern” från 1985.Foto: X / SVT BILD
Petter Stordalen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
För snart en vecka sedan kom nyheten: Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen tar över resebolaget Ving tillsammans med flera investerare.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Petter Stordalen har tagit över resebolaget Ving.

Nu har resenären Mikael Vigvinter, 55, upptäckt att norrmannen har passat på att spela svenskarna ett spratt.

– Då kändes allt som ett jättestort skämt eller att något var väldigt lurt, säger Mikael om upptäckten han gjorde när semesterresan skulle betalas.

För snart en vecka sedan kom nyheten: Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen tar över resebolaget Ving tillsammans med flera investerare.

Beskedet presenterades på en presskonferens i centrala Stockholm där norrmannen gjorde entré som en rockstjärna.

– Kronjuvelen bland Nordens researrangörer!, jublade han.

Han lovade bland annat att inga resor ska ställas in – ett lugnande besked för de 400 000 personer som bokat resor i höst, vinter och nästa sommar.

Stordalens luriga skämt med svenskarna

En av resenärerna är Mikael Vigvinter från Vaxholm.

I måndags skulle 55-åringen, som är aktiv i Vaxholmsmoderaterna, betala en kommande semesterresa med Ving när han plötsligt upptäckte något märkligt.

– När vi slog in bankgironumret och hämtade mottagaren kom företagsnamnet ”Bramserud Driftbolag AB” upp.

Mikael Vigvinter anade ugglor i mossen.

– Bramserud? Var inte det Jon Skolmens rollfigur i ”Sällskapsresan”? Då kändes allt som ett jättestort skämt eller att något var väldigt lurt. 

Ole Bramserud var mycket riktigt den käcka norrmannen i Lasse Åbergs ”Sällskapsresan” och dess uppföljare. Rollen spelades av Jon Skolmen som dog i mars tidigare i år.

– Vi blev väldigt osäkra på om vi skulle betala. Tänk dig själv att gå till polisen och säga att man har betalat in pengar till Bramserud. Då hade man blivit idiotförklarad.

Ving: ”De norska ägarna tyckte det var kul”

Mikael Vigvinter hörde genast av sig till Ving, som dock kom med lugnande besked: Allt var i sin ordning.

– I och med att Stordalen har tagit över ser man kopplingen. Han är en skojfrisk norrman. Då blev det en rätt härlig grej. Hade det varit en vanlig svensk affärsman som gick in som ägare och det varit svårare att se komiken i det, säger Mikael.

Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving, bekräftar Petter Stordalens skämt med de svenska soldyrkarna.

”Bramserud är ett tillfälligt namn som används men som kommer att bytas ut. Och det är våra nya norska ägare som tyckte det var kul med den norska kopplingen till Ole Bramserud”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Jon Skolmens väg in i svenska folkets hjärtan

Jon Skolmen dog i mars tidigare i år.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!