Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens plan: Låta staten betala lönerna

Harald Mix och Petter Stordalen två av ägarna till nya Sunclass Airlines – så här sa de efter presskonferensen där nya ägarna presenterades.
Petter Stordalen är en av Vings nya ägare. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Norske hotellkungen Petter Stordalen hyllades som en frälsare när han ihop med flera investerare tog över resebolaget Ving efter brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Petter Stordalen och hans investerare har en plan för att sanera ekonomin i nyinköpta Ving.

Enligt Svenska Dagbladet tänker Stordalen förlita sig på den statliga lönegarantin för att betala Ving-anställdas semesterlöner. 

Norske hotellkungen Petter Stordalen hyllades som en frälsare när han ihop med flera investerare tog över resebolaget Ving efter brittiska resejätten Thomas Cooks konkurs.

Investerarna betalade sammanlagt sex miljarder kronor för affären. 

– Man ska aldrig tänka på pengarna när man köper ett bolag, utan på vad det kan betyda i framtiden, sa Stordalen till Expressen när köpet var i hamn.

Stordalens plan för Ving

I samband med Thomas Cooks konkurs larmade flera Ving-anställda om att de gick utan lön. Nu ska arbetarna få semesterlön – men ur statskassan.

– I Ving Sverige är det 500–600 personer som kommer att få sin semesterlön för både 2019 och 2018 genom den statliga lönegarantin. Men dessutom måste inarbetade tjänstepensioner betalas av försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti i framtiden, säger Lars Zetterberg, som sköter bouppteckningarna i Vinggruppen vid Ackordcentralen, till Svenska Dagbladet.  

Betalar inte för förseningar

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat att Vings nya ägare planerar att försöka undvika att betala vissa av de mångmiljonskulder som chartergruppen kom med i samband med köpet. Bland annat kommer man inte att betala ut förseningsersättningar till passagerare som drabbats av förseningar före den 31 oktober. 

– Skulder till våra hotell och sådant som är nödvändigt för att bokade resor ska bli av har de nya ägarna valt att ta. Men vi har väldigt många olika leverantörer, så exakt vad som hamnar i konkursboet kan jag inte säga, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef vid Vinggruppen. 

Efter att övertagandet presenterats redogjord Stordalen för sina planer för Ving i en intervju med Expressen.

– Ving har alltid visat goda resultat. Det var Ving som höll liv i Thomas Cook sista halvåret. Vi vill att Ving ska vara väldens bästa arrangör av charterresor, sa han då. 

Stordalen om relationen: ”Vi miste det vi hade”

Berättar om relationen med Gunhild i en intervju med Niklas Svensson.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!