Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stordalens investering – med 900 procents avkastning

Petter Stordalen berättar om sin bästa aktieinvestering. Foto: Tord-Erik Andresen
Hotellmagnaten visade på rekordartade rörelseresultat på ebitda-nivå för 2018. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den norska hotellmagnaten Petter Stordalen kunde visa upp rekordartade rörelseresultat för 2018.

Nu berättar investeraren om sitt bästa beslut – en aktieinvestering med 900  procents avkastning om han sålde i dag, skriver Dagens industri. 

– Bolaget har haft en helt fantastisk utveckling, säger han till tidningen.

Genom sitt företag Nordic Choice Hotels äger Petter Stordalen omkring 190 hotell. Och affärerna går bra.

För 2018 ökade rörelseresultatet på ebitda-nivå med 32 procent jämfört med 2017. Omsättningen i koncernen steg med nästan 10 procent, till 10,9 miljarder norska kronor, motsvarande drygt 11,7 miljarder svenska kronor.  Franchisehotellen omsatte i sin tur 2,4 miljarder norska kronor – vilket är nästan 2,6 miljarder svenska kronor, skriver DI.

Men hotellkedjan är inte den enda succén i Petter Stordalens portfölj. 

 

Berättar om succéköpet

Den norske investeraren har placerat sina aktier väl. I dag är han den största innehavaren i den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, industrikoncernen Norsk Hydro och specialisttankerbolaget Stolt-Nielsen.

Men för DI berättar han om sin bästa aktieinvestering – någonsin. 

– Det är väldigt enkelt: de första aktierna i det norska börsbolaget Hurtigruten. Den investeringen skulle jag få kanske tio gånger pengarna på om vi skulle sälja bolaget i dag. Bolaget har haft en helt fantastisk utveckling, säger han till tidningen.

2011 köpte Stordalen aktier för 50 miljoner norska kronor – omkring 54 miljoner svenska kronor, vilket motsvarade 2,7 procent av det norska kryssningsrederiet, skriver DI.

Nu är han näst största ägare med 12 procent av aktierna i bolaget som köptes ut från Oslobörsen 2015. Skulle han sälja i dag skulle affären ge avkastning på 900 procent.

– Det är viktigt att förstå att det var en investering jag gjorde för att jag gillade bolaget och idén, och då vi såg potentialen. För mig är investeringarna jag gillar mest de som betyder något, som jag ska sitta i länge, säger Petter Stordalen till DI.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!