Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens imperium – Norges nionde rikaste

Petter Stordalen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Petter Stordalen med frun Gunhild.Foto: OLLE SPORRONG

Han bor i en lyxvilla på 1 200 kvadratmeter - till ett värde av drygt 80 miljoner kronor i ett av Oslos absolut finaste bostadsområden.

När han fyllde 50 köpte han en eldriven Sportmercedes för drygt tre miljoner kronor.

Men Norges före detta bästa jordgubbsplockare har råd. 

Nyligen var han rankad som Norges nionde rikaste person med en förmögenhet på drygt 20 miljarder kronor.

Nu har han skrivit över sitt hotellimperium till sina barn.

1974 blev Petter Stordalen utsedd till Norges bästa jordgubbsplockare. Då var han tolv år.

I dag, 43 år senare, återfinns han enligt e-tidningen Kapital.no på en nionde plats på listan över Norges rikaste personer med en förmögenhet på 21,5 miljarder kronor – eller rättare sagt återfanns.

Petter Stordalen har nu skrivit över sitt hotellimperium till sina tre barn – Emilie, 25, Jacob, 20, och Henrik Stordalen, 23.

– Jag är oerhört stolt och glad över att mina barn önskar att vara med och utveckla koncernen i framtiden, säger han till Expressen.

Stordalens hotellimperium, Nordic Choice Hotels, är en av Nordens största hotellkedjor och har över 190 hotell i Skandinavien och Baltikum. 90 av hotellen finns i Sverige.

Den svenska verksamheten som styrs via bolaget Strawberry Properties Holding AB, har gått mycket bra under de senaste tio åren. Totalt redovisar bolaget en sammanlagd vinst, efter finansnetto, på nästan en miljard kronor.

Men Stordalen har sedan låtit vinsterna, i form av aktieutdelningar, gå tillbaka till Norge. Under samma antal år har aktieutdelningarna varit på 828 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Petter Stordalen ger bort sitt miljardimperium 

Intäkterna: 9,1 miljarder norska kronor

Moderbolaget i Norge Strawberry Holding AS hade 2016 intäkter på 9,1 miljarder norska kronor och gjorde en vinst före skatt på 152 miljoner kronor. Föregående år var motsvarande vinst på 343 miljoner kronor.

Tillgångarna uppgick vid senaste bokslutet till 9,8 miljarder norska kronor och det egna kapitalet till cirka 1,5 miljarder norska kronor. 

Petter Stordalen har också unnat sig mycket av livets goda under sina framgångsrika år.

Han bor i dag i ett av Oslos mest exklusiva områden i den så kallade Pausvillaen på Bygdøy med en vacker utsikt över Oslofjorden. Huset på 1 200 kvadratmeter köpte han 1997. Därefter har han lyxrenoverat huset i omgångar och i dag har jättevillan ett värde på cirka 80-100 miljoner kronor, enligt norska medier.

Han äger också den exklusiva fjällstugan ”The Villa på Copperhill” i Åre. Huset på 700 kvadratmeter har sju sovrum, fem badrum, bastu och gym.

Kläder är ett annat av Stordalens intressen.

Hans bästa vän, advokaten Henrik Christiansen, har i en intervju med den amerikanska tidningen Forbes sagt att Petter Stordalen ”definitivt är den norrman som lägger mest pengar på kläder”.

Petter och Gunhild Stordalen 2015.Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

LÄS MER: Stordalens lista – innan Gunhild dör 

Bytt ut gamla bilparken

Hotellkungen har också en kärlek till lyxbilar. Men under de senaste åren har han bytt ut sin gamla bilpark bestående av bland annat en Audi S8, en Mercedes ML 63 AMG och en Mercedes CLS 55 AMG mot mer miljövänliga Lexus hybridbilar och en eldriven Sportmercedes med en prislapp på drygt tre miljoner kronor.

Petter Stordalen engagerar sig också mycket i samhällsfrågor.

I en intervju i SVT:s program ”Min sanning” i december månad 2017 gick han hårt åt företag som inte betalar skatt och flyttar till skatteparadis.

Men Stordalen, har enligt den norska nättidningen Nettavisen, inte alltid själv varit en stor skattebetalare.

Enligt tidningen betalade han 2014 inte ett öre i inkomst- och förmögenhetsskatt och 2015 betalde han endast 1,2 miljoner kronor.

Stordalen svarade då:

– Jag är en av dem som älskar norsk offentlighet och jag gillar tuffa debatter. I Norge är det generellt ett mycket bra debattklimat. Samtidigt måste debatter alltid baseras på fakta och här blandas skit och kanel”. Stordalen betonade också i intervjun att han via sina företag betalade en skatt på 40 miljoner kronor 2016 och 77,5 miljoner 2017.

Petter Stordalen kommer dock, trots att han nu skrivit över hotellimperiet till barnen, inte släppa kontrollen över verksamheten.

– Jag behåller kontrollen och i praktiken blir det inga förändringar förutom att ägandet flyttas in i familjen, säger Petter Stordalen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!