Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalen slår tillbaka mot hårda miljökritiken

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan miljökämpen och miljardären Petter Stordalen, 56, i veckan trädde in som ny delägare i resejätten Vinggruppen har hans verkliga intresse i klimatfrågan ifrågasatts.

Han har anklagats för att ge dubbla budskap. Nu slår norrmannen tillbaka.

– Man löser inga problem med skam. Det handlar om att jobba varje dag på att bli lite bättre på miljön, säger Stordalen vid en presskonferens i Oslo på fredagen.

Det var i onsdags Stordalen och två andra delägare presenterades som köpare av Vinggruppen efter att resekoncernen Thomas Cook gått i konkurs.

Petter Stordalen möttes av jubel och applåder vid presskonferensen i Stockholm. När han framträder för norska medier på presskonferens i Oslo är han betydligt mer nedtonad.

Under torsdagen blev Stordalen hårt kritiserad för att han kallar sig miljökämpe, men samtidigt är emot flygskatt och ska ta över en researrangör med flygbolag.

Stordalen blev kallad hycklare

På fredagen tar norrmannen chansen att bemöta kritiken.

– Det är inte första gången jag får kommentarer jag skulle kunnat vara utan, säger han.

Stordalen har bland annat kallats hycklare i en tidningskolumn, men det gör honom inget, fortsätter han.

– Det är bara en av alla saker jag blivit kallad och det kan jag leva med. Det är det jag älskar med det nordiska, att man kan säga vad man vill. Man kan skriva att Petter är en Julnisse som ser ut som en blandning av Jack Sparrow och kapten Sabeltand. Det tycker jag är jättebra!

– För mig handlar om att jag ska bygga upp en hållbar business och att jag ska vara en hållbar kapitalist.

Stordalen har sagt att han är emot flygskatt, viket retat upp miljörörelsen. Själv tycker han snacket om flygskam är kontraproduktivt.

– Man löser inga problem med mer skam. Det är extremt mycket som måste göras och jag lever med Gunhild som pratar om detta varje dag. Jag tror vi måste jobba i företagen för att lösa detta, säger Stordalen och nämner den norska Hurtigrutten som ett gott exempel. Där har man gått över till hybriddrift på båtarna.

Norska tidningen Dagbladet ställer frågan hur han tagit sig runt bland presskonferenser och personalmöten i de nordiska länderna senaste dygnen. Svaret är: Med privatjet (något norrmannen tidigare kritiserats för).

– Vi skulle ta oss mellan Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo samma dag. Så det fanns inga andra alternativ än privatflyg, svarar Stordalen

Att den gamle miljökämpen gått och blivit ägare till ett charterbolag är egentligen inget konstigt, tycker han.

”Då kan man inte ta båten”

– Man glömmer bort att Ving är den enda reseföretaget som klimatkompenserar hela resan till hundra procent, säger Stordalen och tillägger att flyget kommer att drivas av allt mer miljövänligare biobränslen framöver.

– Ska man ha semester i 14 dagar på Gran Canaria så kan man inte ta båten. Då blir det ingen semester. Man måste flyga och därför krävs nya hållbara lösningar, säger Stordalen och avslutar med adress till bland andra forskaren Stefan Gössling som hävdade i Expressen att varken Stordalen eller någon annan i resebranschen tar klimatfrågan seriöst:

– Vi tar klimatet på allvar.

Stordalens svar till flygkritikerna

Vings nya ägare kommenterar bolagets klimatpåverkan.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!