Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ger bort imperiet: "Är oerhört stolt"

Petter Stordalen skrev över sin förmögenhet till sina barn Henrik, Emilie och Jakob.
Foto: Nadia Frantsen
Petter Stordalen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Gunhild Stordalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stordalen har skrivit över sitt bolag Strawberry Holding AS på sina tre barn, som E24.no först skrev om.
Foto: FAKSIMIL E24

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen har skrivit över sin förmögenhet på motsvarande 25,7 miljarder till sina barn.

Det skedde på Stordalens restaurang Tak i Stockholm i fredags kväll. 

– Jag är oerhört stolt och glad över att mina barn önskar att vara med och utveckla koncernen i framtiden, säger Stordalen.

Klockan 19.28 i fredags kväll gick en penna runt ett sällskap vid ett av borden på restaurang Tak vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Petter Stordalen skrev då över sitt bolag Strawberry Holding AS på sina tre barn. Tillgångarna värderas till motsvarande 25,7 miljarder kronor, Norges nionde största förmögenhet enligt E24.no.

– Det är klart att det var en speciell kväll för oss alla, säger Petter Stordalen.

Petter Stordalen har inga planer på pension

Med affären skrev han över 99,99 procent av sina aktier i Strawberry Holding i lika stora delar till tre nya investmentbolag som ägs av hans tre barn Emilie, 25, Henrik, 23 och Jakob, 20. 

Petter Stordalen behåller 0,01 procent av bolaget och säkrar kontrollen över verksamheten livet ut.

– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig varit längre bort från pensionen. Detta handlar om att den dagen jag inte längre är här, så kommer mina barn ta över ansvaret för koncernen. Det säkerställer långsiktighet, kontinuitet och säkerhet för de anställda. Överföringen innebär i praktiken ingen förändring, och jag kommer själv kontrollera företaget så länge jag lever, säger han.

– Jag behåller kontrollen och i praktiken blir det inga förändringar förutom att ägandet flyttas in i familjen. Framöver kommer barnen att bli ännu bättre bekanta och nöjda med bolaget.

Interiör från Petter Stordalens restaurang Tak i Stockholm.
Foto: TAK

Petter Stordalen äger Nordic Choice Hotels

Petter Stordalen äger bland annat hotellgiganten Nordic Choice Hotels. Förra våren öppnade han i Stockholm även två nya hotell, At Six och Hobo, samt restaurangen Tak.

– Värdena är i stor utsträckning kopplade till hotellbyggnader, varumärken och inte minst branschens starkaste kultur. Jag har varit mycket angelägen om att mina barn ska följa sina egna drömmar, precis som jag följde mina. Det här är något vi alla önskar och det gör mig både stolt och glad. Att mina barn önskar att utveckla detta vidare, känner jag en enorm stolthet och glädje över, säger Petter Stordalen.


Barnen som tar över

Petter Stordalen var gift med sin första fru Ingrid Stordalen i 17 år och de har tre barn tillsammans. I dag är han gift med läkaren, filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen.

EMILIE, 25

Det äldsta av hans barn är 25-åriga Emilie. Hon jobbar nu som konsult i Oslo. Hon berättar att hon känner sig både ödmjuk och stolt över att hon och syskonen ska få ta över företaget i framtiden.

"Vi är både ödmjuka inför, och stolta över, att få lov att överta detta fantastiska företag en gång i framtiden", säger hon i ett pressmeddelande.

HENRIK, 23

Mellanbrodern Henrik, 23, är snart färdig med sin kandidatexamen i HR och personalledning. Efter det planerar han att ta en masterexamen i ekonomi och administration. 

"Pappa har lärt oss mycket om hur man skapar en bra arbetsplats och hur medarbetare bäst trivs i sina yrkesroller", säger han i pressmeddelandet.

JAKOB, 20

Lillebror Jakob, 20, studerar hotell- och restauranghantering vid Cornell University i USA.

Han säger i pressmeddelandet att detta är något som de har fått med sig under hela uppväxttiden:

"Vi har en pappa som öser enormt mycket beröm över de medarbetare han har omkring sig. Vi har det med oss i blodet och vi vet mycket om sambandet mellan att driva en framgångsrik koncern och att bygga en företagskultur".


Överföringen av ägarskapet

* Petter Stordalen överför 99,99 % av sina aktier i ägarbolaget Strawberry Holding AS till tre investeringsföretag (Rosales Invest AS, Rosoideae Invest AS och Rosasease Invest AS) som ägs av hans tre barn Emilie (25), Jakob (23) och Henrik A. Stordalen (20).

* Petter Stordalen behåller 0,01 % av aktierna i Strawberry Holding AS och genom tillhörande aktieägaravtal, behåller Petter sin kontrollerande funktion över Strawberry Holding AS så länge han lever. Överföringen innebär i praktiken därmed inga ändringar utöver själva ägarskapet i familjen.

* Avtalsupplägget säkerställer kontinuitet och långsiktighet genom att hindra möjligheten att koncernen säljs, delas eller börsnoteras. 

* Totalt består Strawberry Holding AS av 4 verksamheter som opererar inom olika verksamhetsområden. Koncernen investerar huvudsakligen inom egendom, finans, hotelldrift och konst. Koncernen stöder dessutom utvalda initiativ och organisationer som bidrar till ett mer bärkraftigt samhälle.

* Generationsskiftet har varit planerat under flera år. Hösten 2016 genomgick företagsstrukturen en omfattande omstrukturering för att förbereda för en senare överföring av ägarskapet och parallellt med denna process fick Stordalens tre barn styrelseplatser i Stordalen Foundation. 

* Företaget Strawberry Fields, som är ett rent egendomsbolag och som ägs av Petter A. Stordalen privat, omfattas inte av överföringen.

Källa: Nordic Choice Hotels 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!