Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalen säljer – dumpar nu det svenska förlaget

”Vi står orubbade tillsammans”
Petter Stordalen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Olof Lundh.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Viveca Sten.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Camilla Läckberg.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Årets förlagsbomb är här: Petter Stordalen säljer sina svenska och danska förlag till Bonnier.

Försäljningen påverkar bland annat Camilla Läckberg, Viveca Sten och Olof Lundh.

– Bonnier har varit vår största konkurrent och därför är det extra kul att vi fått till den här affären, säger Stordalen.

Huvudägare i Strawberry Publishing är Petter Stordalen, som väljer att behålla sin verksamhet i Norge. 

Han säger att bokbranschen är mitt i en digitalisering och att det därför är ”naturligt” att lämna över stafettpinnen i Sverige och Danmark till Bonnier. 

– Bonnier har varit vår största konkurrent, och därför är det extra kul att vi fått till den här affären. Det finns ingen du respekterar mer än de du krigat hårdast med. På mindre än ett år har våra anställda byggt upp en förlagsverksamhet som närmar sig 50 miljoner i omsättning och som är på väg mot en fördubbling 2021, säger Stordalen i en kommentar och fortsätter:

– Men först och främst tar Bonnier över några av de mest respekterade och innovativa förlagsmedarbetarna i den nordiska förlagsvärlden, det är bara att gratulera.

Ger ut Läckberg i Danmark

Den danska delen av förlaget startade för mindre än ett år sedan och knöt på kort tid till sig storsäljare som Camilla Läckberg och Viveca Sten (i Sverige ligger båda författarna på Bonniers underförlag Forum).

Med i affären följer en rad nyckelpersoner som tidigare varit knutna till Bonniers underförlag Forum, men som lämnat för Stordalens förlagssatsning.

Sara Lindegren (marknadschef), Karin Linge Nordh (publicistisk chef) och Anders Sjöqvist (chef på fakta) följer alla med ”tillbaka” till Bonnier, liksom vd:n Rebecka Leffler.

Lundh: ”Överraskande för mig”

Olof Lundh blev värvad av Strawberry från Bonnier i samband med bokmässan i Göteborg i fjol.

I en direktsändning på Expressen TV avslöjade Petter Stordalen ”kuppen”.

– För mig är det överraskande att komma tillbaka till Bonnier så här. Det var ju ett aktivt val när jag sökte mig till Strawberry, jag var imponerad över deras arbete och deras tankar kring att nå ut med böcker, säger Olof Lundh.

Petter Stordalen på bokmässan i fjol.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgörelsen handlade bland annat om att han skulle släppa sin tredje fotbollsbok på Strawberry, lagom till sommarens fotbolls-EM. När turneringen sköts fram ett år fick även Lundhs fotbollsbok – ”Landslaget enligt Lundh” – skjutas på framtiden.

– Nu verkar det som att även den ges ut på Bonnier, planen är i slutet av september, säger han.

Enligt uppgifter betalade Bonnier en rejäl slant för köpet.

– Med Telia-pengarna har Bonnier givetvis skaffat sig extra muskler, säger Olof Lundh.

https://twitter.com/oloflundh/status/1259817846873509888

Succéförfattaren lockade Bonnier

Den svenska utgivningen av Lucinda Rileys böcker uppges ha varit en tung anledning för Bonnier att genomföra affären.

Riley, vars romaner har översatts till 37 språk och sålts i 20 miljoner exemplar världen över och legat på både New York Times och Sunday Times bästsäljarlistor, drev sannolikt upp priset på affären.

I höstas spreds uppgifter i medier om att offensiva Strawberry var på jakt efter rättigheterna till en fortsättning av i Millenniumserien.

– Vi har blivit kontaktade av flera förlag. Men det är många bitar som måste falla på plats, sa Joachim Larsson, bror till Stieg Larsson, till Expressen då.

Bonniers vd: ”Ett bra förvärv”

Bonnier Books vd Håkan Rudels kommenterar affären i Boktugg:

– Det är inte ofta det dyker upp den här typen av möjlighet att köpa förlag med duktiga medarbetare och en superhärlig lista. Det här ger oss en snabbare väg in i Danmark med flera duktiga medarbetare. Det här är ett bra förvärv för oss helt enkelt.

Förlagen kommer att finnas kvar som fristående i Danmark och Sverige, under annat namn.

– Vi kommer inte att använda namnet Strawberry. Det är kopplat till Stordalen och hans investeringsbolag. Men det är ingen panik med namnbytet, säger Håkan Rudels till Boktugg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!